Voorwendsel voor oorlog

Russische 'veiligheidstroepen'? Onzin, stelt Amerikaanse ambassadeur bij VN

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRussische 'veiligheidstroepen'? Onzin, stelt Amerikaanse ambassadeur bij VN
RTL

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield, heeft tijdens de spoedzitting van de Veiligheidsraad vannacht met harde woorden gesproken over Rusland. Dat president Vladimir Poetin 'veiligheidstroepen' naar Oekraïne heeft gestuurd, noemt zij 'onzin'. "Wij weten waar het werkelijk om gaat", vertelde ze.

"We hoeven niet te raden naar Poetins motieven", zei Thomas-Greenfield tijdens haar betoog. "Hij heeft gisteren totaal buitensporige uitspraken gedaan om een voorwendsel voor oorlog te creëren. Hij zei dat Oekraïne het Westen om kernwapens gevraagd heeft. Dat is niet waar. Oekraïne wil niet eens kernwapens", vertelde de ambassadeur.

'Terug in de tijd reizen'

Volgens de Amerikaanse wil Poetin terug in de tijd reizen. "Terug naar een tijd toen keizerrijken de wereld overheersten, voordat de Verenigde Naties bestonden. Hij wil het internationale systeem testen en zien hoe ver hij kan gaan."

Bekijk het fragment hier: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De gevolgen van Poetins beslissing om de twee regio's in het oosten van Oekraïne als onafhankelijk te erkennen, zullen volgens Thomas-Greenfield 'verschrikkelijk zijn voor Oekraïne, Europa en de rest van de wereld'.

Overeenkomsten 'aan flarden gescheurd'

Als Poetin vervolgens besluit om Oekraïne verder binnen te vallen zal dat enorme humanitaire gevolgen hebben. Zij voegde daaraan toe dat Poetin 'de overeenkomsten van Minsk aan flarden heeft gescheurd' en ze vreest 'dat het daar niet bij blijft', vertelde ze.

Tijdens de spoedzitting van de Veiligheidsraad kwamen ook onder meer Rusland en China aan het woord, daarover lees je meer in ons liveblog over de spanningen rondom Oekraïne. 

Russisch persbureau: militairen zijn Donetsk binnengetrokken
Lees ook

Russisch persbureau: militairen zijn Donetsk binnengetrokken

Lees meer over
Vladimir PoetinJoe BidenVN-VeiligheidsraadOorlog in OekraïneVerenigde StatenOekraïneRusland