Van 19 naar 23 cent

Vakbond CNV: verhoog de kilometervergoeding zo snel mogelijk

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / ProNewsVakbond CNV: verhoog de kilometervergoeding zo snel mogelijk
RTL

Nu de brandstofprijzen iedere dag verder omhoog schieten, moet het kabinet zo snel mogelijk de onbelaste reiskostenvergoeding van 19 naar 23 cent verhogen. Daarvoor pleit vakbond CNV. Of de politiek hier gehoor aan geeft, is onduidelijk.

Het bedrag dat bedrijven belastingvrij aan hun werknemers mogen betalen als vergoeding voor reiskosten is al jaren hetzelfde: 19 cent per kilometer. Treinkaartjes en ander ov-kosten mogen overigens wel helemaal vergoed worden. Dat past binnen het beleid van de overheid om het openbaar vervoer te stimuleren vanwege het milieu.

Kilometervergoeding van 19 cent 'veel te laag', moet die niet omhoog?
Lees ook

Kilometervergoeding van 19 cent 'veel te laag', moet die niet omhoog?

Vanwege de inflatie door de jaren heen, heeft het huidige kabinet besloten om het bedrag van 19 cent tijdens deze regeerperiode wel te verhogen. Dit met als doel om 'reizen naar werk betaalbaar te houden', staat in het regeerakkoord. Dit plan wordt pas in 2024 werkelijkheid, als het bedrag per kilometer van 19 naar 23 cent gaat.

CNV: verhoog het eerder

Haal het naar voren, zegt Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV. "Sinds jaar en dag hebben we die 19 cent, dat is met de stijgende brandstofprijzen veel te weinig." Het verhogen naar 23 cent zal overigens ook 'niet kostendekkend' zijn bij de huidige prijzen aan de pomp, verwacht Fortuin.

Daarvoor is een bedrag nodig van 39 cent per kilometer, meldt de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) op basis van eigen berekeningen, waarin de prijsverhogingen sinds 2006 zijn verrekend.

Uiteraard verschilt het per auto en gebruiker hoe erg de gestegen brandstofprijzen erin hakken. Voor het nieuwste model VW Golf met een geschat verbruik van 6,2 liter op de 100 kilometer scheelt de verhoging van de brandstofprijs ten opzichte van vorig jaar 3,7 cent per kilometer, berekende de ANWB. 

Recordhoogtes brandstofprijzen

Op dit moment staat de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA0 voor een liter benzine op 2,49 euro, volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers. Dat is 4,2 cent duurder dan gisteren en een nieuw record.

Een liter diesel werd in een nacht tijd maar liefst 15 cent duurder. Daar betaal je nu 2,32 euro voor, ook een record. Dit zijn overigens wel prijzen die je vooral bij de pomp langs de snelweg moet afrekenen. 

Een Golf-eigenaar zou dus meteen uit de brand zijn als de km-vergoeding wordt verhoogd. CNV-voorzitter Fortuin hoopt dat het kabinet dan ook opschiet. "Dat zou heel erg helpen."

FNV: compenseer via hoger loon

Bij de andere grote vakbond, FNV, zien ze meer heil in hard onderhandelen met bedrijven over nieuwe cao's. De vakbond eist automatische prijscompensatie: de loonstijging moet net zo hoog zijn als de inflatie. "Daarmee kun je ook de hoge brandstofkosten compenseren", legt woordvoerder José Kager uit.

Om te zorgen dat werknemers er vervolgens ook nog echt op vooruit gaan wil FNV er nog 100 euro bruto bovenop. "Die looneis leggen we op alle tafels neer, want bedrijven maken weer - of nog steeds - flinke winsten", zegt Kager. "Wij leggen de bal bij werkgevers, we kunnen niet alles maar laten compenseren door de overheid." Overheidssteun zou er alleen moeten zijn voor diegenen die het hardst worden geraakt, zegt zij.

Ook CNV wil proberen om de hoge inflatie door te vertalen naar hoger loon, 'dat zou heel mooi zijn'. "Maar het gaat zeker niet op alle plekken lukken", verwacht Fortuin. Dat heeft ook te maken met de grote onzekerheid in de economie op dit moment. "Geen mens weet op dit moment wat er op de lange termijn gebeurt."

Onzekerheid door Oekraïne

Dat wordt beaamd vanuit werkgeversorganisatie AWVN. De oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaarde nieuwe onzekerheid 'hangt als een schaduw' over cao-onderhandelingen die nu gevoerd worden, zegt Jannes van der Velde, woordvoerder bij AWVN. 

"We weten dat het ons gaat beïnvloeden, maar nog niet hoe." Maar iedereen gaat er last van krijgen verwacht hij. Als bedrijven iets voor hun personeel willen doen, dan kunnen ze dat het beste via eenmalige uitkeringen doen, adviseert de belangenorganisatie.

"Als je de vaste kosten verhoogt, dan kom je er niet vanaf", legt Van der Velde uit. "En het zijn niet alleen werknemers die last hebben van de hoge brandstofprijzen, maar bedrijven ook. Voor beide groepen is het even door de pijn heen bijten."

Kabinet komt met plan

Overheidsingrijpen zou hier een oplossing kunnen zijn, ziet Fortuin van CNV. Hij denkt dat bedrijven best bereid zijn om iets te doen, 'want werknemers zijn wel aan het klagen'. "Maar het is fiscaal niet aantrekkelijk."

Of de politiek gehoor geeft aan de smeekbede is onduidelijk. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wil zelfs niet zeggen of het naar voren halen van de verhoging hoort bij de opties die op dit moment worden onderzocht door het kabinet. 

Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) zei gisteren in gesprek met RTL Z dat het kabinet binnen enkele weken met een plan komt om de gevolgen van de hoge energieprijzen aan te pakken. Ze liet al weten dat het niet zeker is dat iedereen kan worden gecompenseerd. 

Lees meer over
AWVNMinisterie van FinanciënBrandstofEnergiecrisisOlieprijsBenzineprijsDieselInflatieCAO