Lagere inkomens geraakt

CPB: leven dit jaar nog eens 5,2 procent duurder door hoge energieprijs

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© Archieffoto ANPCPB: leven dit jaar nog eens 5,2 procent duurder door hoge energieprijs
RTL

De hoge energieprijzen stuwen de toch al flinke inflatie dit jaar verder op, verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Het leven wordt 5,2 procent duurder dit jaar. Vooral de lagere inkomens zijn de dupe. Het kabinet laat in een reactie weten lage en middeninkomens nog dit jaar te hulp te willen schieten.

Ter vergelijking: vorig jaar kwam de inflatie al uit op een historisch hoge 2,7 procent op jaarbasis . Dat was de grootste stijging sinds 2002, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Stel dat de energieprijzen hoog blijven, dan komt de inflatie zelfs uit op 6 procent. Als de prijzen - geheel onverwachts - dalen, dan zien we dat ook terug in de inflatie. Die komt dan volgens het CPB uit op 3 procent. 

Heel onzeker

De onafhankelijke instelling die het kabinet op financieel economisch gebied adviseert benadrukt dat de situatie heel onzeker is. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne op handel, financiële markten en investeringen en consumptie zijn nu nog beperkt, maar dat kan natuurlijk veranderen. 

Ook regeringspartijen willen dat kabinet 'koopkrachtdreun' beperkt
Lees ook

Ook regeringspartijen willen dat kabinet 'koopkrachtdreun' beperkt

De hoge energieprijzen zijn al wel een feit. En dat voelen mensen in hun portemonnee. De koopkracht daalt dit jaar in doorsnee met 2,7 procent. Dat betekent dat er net zoveel mensen zijn die minder dan 2,7 procent koopkrachtverlies lijden als dat er mensen zijn die door meer dan 2,7 procent geraakt worden. In het slechtste geval daalt de koopkracht dit jaar met 3,4 procent.

Zorgen om lagere inkomens

Niet ieder huishouden wordt even hard geraakt. "Ik maak me wel echt zorgen over mensen met lagere inkomens, zeker als die in een slecht geïsoleerd huis wonen", aldus directeur Pieter Hasekamp.

Voor huishoudens met een laag inkomen is de hogere energierekening moeilijker te verteren dan voor gezinnen met meer financiële middelen. "Of het een tik of een dreun is, hangt af van het aandeel van de energiekosten in het besteedbaar inkomen", legt Hasekamp uit.

Alleenverdieners in het nauw

Een op de 20 huishoudens gaat er dit jaar ook in het meest neutrale scenario al 3,5 procent op achteruit. Vooral alleenverdieners krijgen het zwaar te verduren. Een kwart van hen gaat er 3,2 procent of meer op achteruit, verwacht het CPB. 

In onderstaande video leggen we je uit hoe inflatie werkt:

Vooralsnog gaat het CPB er vanuit dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,6 procent groeit. Voor volgend jaar zijn de economen een stuk minder optimistisch: dan groeit de economie naar verwachting met 1,7 procent. 

De werkloosheid komt dit jaar uit op 4 procent, en zal volgend jaar stijgen naar 4,3 procent. De arbeidsmarkt blijft dus krap, verwacht het CPB. 

Lees meer over
Pieter HasekampSigrid KaagCPBMinisterie van FinanciënEnergiecrisisEnergierekening