Onderzoek

Vooral rijkste huishoudens profiteren van compensatie energie- en brandstofprijzen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoVooral rijkste huishoudens profiteren van compensatie energie- en brandstofprijzen
RTL

De prijzen van energie en brandstof zijn enorm gestegen de afgelopen maanden. Het kabinet trekt miljarden uit om de belasting erop te verlagen, om zo de financiële pijn voor met name de laagste inkomens te verzachten. Maar dat geld blijkt nu vooral ten goede te komen aan de rijkste Nederlanders.

Het kabinet trekt onder andere 2,1 miljard euro uit om de belasting op energie en brandstof te verlagen. Uit berekeningen van onderzoeksplatform Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer blijkt dat de rijkste 20 procent van Nederland hier het merendeel van ontvangt: zo'n 660 miljoen euro.

Eenmalige toelage

Middeninkomens ontvangen in totaal zo'n 418 miljoen euro. "Mensen met de hoogste inkomens worden zo relatief fors gecompenseerd", stelt Frans Rooijers in het rapport. Hij is onderzoeker en directeur van adviesbureau CE Delft, dat de berekening controleerde.

De huishoudens met het laagste inkomen (tot 22.600 euro per jaar) ontvangen gezamenlijk 240 miljoen euro. Zij profiteren het minste van de belastingverlagingen.

Compensatie voor hoge energierekening: wat ga jij ervan merken?
Lees ook

Compensatie voor hoge energierekening: wat ga jij ervan merken?

De verschillen ontstaan doordat de overheidsmaatregel volgens de onderzoekers in feite een korting is op de prijs van benzine, diesel, gas en elektriciteit. Arme huishoudens gebruiken gemiddeld minder brandstof en energie dan rijke huishoudens en zien daardoor relatief minder terug van de overheidssteun.

Dubbel zo hard geraakt

Dat terwijl de stijgende energieprijzen vooral de lagere inkomens hard in de portemonnee raken, becijferde het Centraal Planbureau eerder. De koopkracht daalt dit jaar in doorsnee met 2,7 procent. Mensen met een kleine portemonnee worden dubbel zo hard geraakt.

Van de verwachte kostenstijging in hun levensonderhoud krijgen de rijkste huishoudens veertig procent gecompenseerd, rekende Investico ook nog uit. De armste huishoudens krijgen 28 procent van hun kostenstijging vergoed.

Vooral de groep 'net-niet minima' valt door de kabinetsmaatregelen tussen wal en schip, zegt Rooijers. Zij hebben wel te maken met forse lastenstijgingen, maar profiteren gering van de maatregelen. 

In onderstaande video leggen we je uit hoe inflatie werkt:

Om de dreun in de koopkracht te verzachten, heeft het kabinet inmiddels een heel arsenaal aan maatregelen in stelling gebracht. Ruim een week geleden werd bekend dat de btw en accijns op brandstof en energie tijdelijk omlaag gaan.

Eenmalige compensatie

Per 1 april gaan de accijnzen op brandstof omlaag. Per 1 juli vallen gas, elektriciteit en brandstof onder het lage btw-tarief van 9 procent in plaats van 21 procent. De maatregelen gelden in ieder geval tot het einde van het jaar.

In oktober vorig jaar besloot het (demissionaire) kabinet al om gezinnen met gemiddeld 400 euro te compenseren voor de hogere energierekening, onder andere door de belasting op elektriciteit te verlagen. Ook krijgen de circa 800.000 huishoudens met het laagste inkomen een eenmalige compensatie van 800 euro voor de hoge energieprijzen.

Lees meer over
Omzetbelasting / BTWBrandstofBenzineprijsBenzineBelastingEnergieEnergiecrisisEnergierekeningElektriciteit