Oorlog in Oekraïne

Ministerie verbiedt energiebedrijven gas te betalen in roebels

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPMinisterie verbiedt energiebedrijven gas te betalen in roebels
RTL

Nederlandse bedrijven die gas uit Rusland kopen mogen die contracten niet verlengen als daarin staat dat ze met roebels moeten betalen. Dat is in strijd met de sancties die vanuit de Europese Unie aan Rusland zijn opgelegd.

Dat zegt minister voor Energie en Klimaat Rob Jetten. Gisteren besloot de Europese Commissie (EC) al dat gasbetalingen in roebels in strijd zijn met de sancties. De Nederlandse regering is het daarmee eens. 

En dat geldt dus ook voor nieuwe contracten. Het contract van GasTerra met Gazprom loopt in oktober af en het ministerie zegt nu expliciet: je mag geen nieuw contract met Gazprom afsluiten zolang daar in staat dat je met roebels moet betalen. 

Leveringen gaan vooralsnog door

"We laten ons niet chanteren door Rusland, we houden ons aan de gascontracten en blijven betalen in euro's en dollars", aldus Jetten."We zullen zien of Rusland daar consequenties aan verbindt. Dat is een vraag die ons allemaal bezighoudt, maar waar alleen president Poetin het antwoord op weet. Wij bereiden ons voor op alle scenario's, maar we zien dat de leveringen vooralsnog gewoon doorgaan."

Poetin eist van de kopers van gas dat ze twee rekeningen openen bij Gazprombank, één in roebels en één in vreemde valuta. Daarbij is Gazprombank verantwoordelijk voor het omzetten van de valuta en het overmaken van de roebelbetaling.

"Daar is de Russische centrale bank bij betrokken, en daarmee is het volgens de EC in strijd met de sancties", zegt Jetten. "Op basis van het juridische advies van de Commissie trekken wij deze ferme lijn."

Waarom Poetin roebels wil voor Russisch gas: 'Dit is politieke chantage'
Lees ook

Waarom Poetin roebels wil voor Russisch gas: 'Dit is politieke chantage'

Volgens de analyse van de Commissie zou Rusland via de centrale bank de volledige controle krijgen over het tijdstip van transacties en het tijdstip waarop de koper van zijn verplichtingen wordt ontheven. Ook zou Rusland de wisselkoers kunnen manipuleren om daarmee een voordeel te hebben.

Andere landen over de streep

De gasexport van het Russische staatsbedrijf Gazprom naar Nederland is relatief klein, schrijft persbureau Bloomberg: ongeveer 4 procent in de eerste helft van vorig jaar. Toch zou een weigering van Nederlandse bedrijven om in roebels te betalen ook andere landen over de streep kunnen trekken om dat voorbeeld te volgen.

De beslissing over hoe voor de levering moet worden betaald ligt uiteindelijk bij de bedrijven die gas uit Rusland kopen. Die zitten in een lastig parket, aangezien Europese bedrijven zich aan de sancties moeten houden. In de praktijk komt het erop neer dat Nederlandse bedrijven niet in roebels betalen, iets dat energiebedrijven al in maart tegen RTL Z aangaven niet te willen doen.