Energiecrisis

CPB: energiecompensatie kabinet mogelijk onvoldoende door hoge gasprijs

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPCPB: energiecompensatie kabinet mogelijk onvoldoende door hoge gasprijs
RTL

Door de hoge energieprijzen zal op termijn een 'behoorlijke forse groep huishoudens’ moeite krijgen met het betalen van de vaste lasten. Dat speelt vooral op het moment dat hun energiecontract wordt verlengd. De vraag is dan ook of de reeds toegezegde energiecompensatie van het kabinet voldoende is.

Dat zei Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau, vandaag in een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer.

Ondanks compensatiemaatregelen

De gasprijs stijgt al maanden als gevolg van de oorlog in OekraÏne. Het kabinet compenseerde eerder de huishoudens met gemiddeld 400 euro per gezin, afhankelijk van het verbruik. Lage inkomens kunnen bovendien via de gemeente een extra energietoeslag van 800 euro krijgen, al is het wisselend hoe gemeentes daarmee omgaan.

Ondanks alle compensatiemaatregelen zullen er huishoudens zijn die door de stijgende prijzen de noodzakelijke vaste lasten niet kunnen betalen, zei Hasekamp in de Tweede Kamer. "De vraag is of het huidige beleid voldoende is. Die vraag hopen wij zeer binnenkort voor u te beantwoorden."

Kabinet kijkt pas in augustus naar koopkracht

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zei deze week al in haar wekelijkse gesprek met RTL Z dat ze zich zorgen maakt over de hoog blijvende inflatie en dalende koopkracht. "Dit raakt heel veel mensen in de portemonnee. Mensen die toch al nauwelijks rond konden komen."

Toch is ze niet van plan snel opnieuw de knip te trekken. Pas in augustus kijkt het kabinet naar de koopkracht, zo zegt ze. Die maand komt ook het CPB met een nieuwe raming. "In de tussentijd is het moeilijk voor heel veel mensen", aldus Kaag.

Klanten Eneco en Vattenfall in de stress over tarieven
Lees ook

Klanten Eneco en Vattenfall in de stress over tarieven

Essent verhoogt per 1 juli de tarieven voor variabele contracten met tientallen euro's. Klanten van het bedrijf gaan gemiddeld 49 euro meer betalen per maand, wat neerkomt op een stijging van 35 procent, laat een woordvoerder weten. 

Verhogingen bij Essent

De tariefsverhoging zal om meerdere redenen tot financiële problemen leiden bij een grotere groep klanten dan nu het geval is, verwacht Essent. Hoe groot die groep precies is, wil de woordvoerder niet zeggen. Toch is het aannemelijk dat het om een groot deel van de ruim 1,4 miljoen klanten van het bedrijf zal gaan.

Energiebedrijven passen de prijzen bij een variabel energiecontract regulier twee keer per jaar aan. De rekening bij concurrent Vattenfall gaat ook omhoog, maar het bedrijf weet nog niet met hoeveel. Hetzelfde geldt voor Eneco. Hier moet over twee weken meer duidelijkheid zijn. Samen met Essent hebben deze twee bedrijven ongeveer driekwart van de markt in handen. 

Lees meer over
CPBEssentVattenfallEnecoGasGasleveringOorlog in OekraïneEnergiecrisis