70 procent doorbetaald

Goed nieuws voor jonge ouders: vanaf vandaag recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof

Door RTL Z··Aangepast:
© Robin UtrechtGoed nieuws voor jonge ouders: vanaf vandaag recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof
RTL

Goed nieuws voor mensen die vanaf nu een kind krijgen of onlangs een nieuwe spruit op de wereld hebben gezet. Sinds vandaag geldt dat ouders negen weken betaald ouderschapsverlof op kunnen nemen. Dat moet dan wel gebeuren in het eerste levensjaar.

De voorwaarden voor ouderschapsverlof worden aanzienlijk voordeliger voor ouders. Nu is het nog zo dat ouders recht hebben op 26 weken onbetaald ouderschapsverlof. Dat budget mag flexibel opgenomen worden. Bijvoorbeeld een dag per week, soms een dagje hier en daar of een langere periode aaneengesloten. Dat ouderschapsverlof mag je gebruiken tot je kind 8 jaar oud is.

70 procent doorbetaald

Dat blijft eigenlijk allemaal zoals het was, met een hele grote uitzondering. Vanaf vandaag worden 9 van de 26 weken namelijk betaald. Kleine domper is wel dat je 'slechts' 70 procent van je loon doorbetaald krijgt. Je werkgever krijgt dit geld weer terug van uitkeringsinstantie UWV. Dat is trouwens wel gemaximeerd op 70 procent van het maximum dagloon van 232,90 euro (dat komt neer op een salaris van ruim 5000 euro per maand).

Die negen weken betaald verlof gaan trouwens wel af van de 26 weken die je al had. Dus neem je in het eerste levensjaar van je kind de volle negen weken betaald verlof op, dan heb je nog 17 weken onbetaald ouderschapsverlof over om op te maken tot het kind 8 jaar wordt.

Kleine lettertjes

Als je niet de volle negen weken betaald verlof op weet te maken in het eerste jaar, dan blijft het restant wel geldig als onbetaald ouderschapsverlof. Stel dus dat je 4 weken opmaakt in het eerste jaar, dan heb je daarna nog recht op 22 weken onbetaald verlof.

Ouders van meerlingen krijgen ook meer verlof. Krijg je een tweeling, dan heb je dus recht op achttien weken betaald verlof, nog bovenop het zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en (aanvullend) partnerverlof voor de partner.

Ook voor adoptie- en pleegouders

Net als het gewone ouderschapsverlof, is het betaalde ouderschapsverlof ook voor sommige niet-biologische ouders. Denk aan adoptieouders, pleegzorgouders, ouders die een kind hebben erkend of mensen die niet de wettelijke ouders zijn, maar wel het kind opvoeden en in hetzelfde huis wonen.

Zij kunnen de negen weken betaald verlof opnemen in het jaar nadat het kind in het gezin is gekomen.

Werkgevers: betaal ouderschapsverlof niet alleen uit zak baas
Lees ook

Werkgevers: betaal ouderschapsverlof niet alleen uit zak baas

Ook voor kinderen van voor 2 augustus

Belangrijk om te weten. Het kind hoeft niet pas vandaag of daarna te zijn geboren om aanspraak te maken op het betaalde verlof. Ook als je kind het afgelopen jaar is geboren, heb je er nog recht op. Maar wel slechts tot de eerste verjaardag.

Wie bijvoorbeeld dus een kind heeft gekregen in september 2021 kan nog een paar weken van de ruimere regels profiteren.

'Gemiste kans'

Marjet Winsemius, directeur van de Stichting voor Werkende Ouders, is blij dat werkende ouders straks 70 procent betaald verlof kunnen krijgen, maar noemt het ook een 'gemiste kans' op een betere regeling.

"Een van de dingen die wij een gemiste kans vinden, is dat het alleen in het eerste jaar is, maar dat als je kind ouder is het ineens niet meer kan. Of als je kinderen ouder zijn en je ouders ziek zijn: dan heb je ook geen verlof." Bovendien wijst de stichting erop dat 70 procent voor de hogere inkomens vooral prettig is, maar voor lagere inkomens wellicht te weinig om van rond te komen.

Lees meer over
Link in bio