Ondernemen

Werkgevers: betaal ouderschapsverlof niet alleen uit zak baas

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty ImagesWerkgevers: betaal ouderschapsverlof niet alleen uit zak baas
RTL

Ouderschapsverlof is van breed maatschappelijk belang en moet dan ook worden betaald uit algemene middelen. Dat zegt werkgeversorganisatie VNO-NCW in reactie op het Europees Parlement, waar vorige week werd gestemd vóór twee maanden betaald ouderschapsverlof.

Ouders hebben binnenkort recht op vier maanden ouderschapsverlof, waarvan twee maanden moeten worden betaald. Hoeveel er betaald moet worden, is aan de lidstaten.De werkgevers willen niet als enige opdraaien voor de kosten, laat VNO NCW nu weten. 

In Nederland heeft een ouder recht op ouderschapsverlof voor een kind tot 8 jaar voor maximaal 26 keer het aantal uren dat per week wordt gewerkt. Op dit moment krijgen ouders tijdens het ouderschapsverlof niets betaald.

EU stemt in met twee maanden betaald ouderschapsverlof
Lees ook

EU stemt in met twee maanden betaald ouderschapsverlof

Betere verdeling van de zorg

De Sociaal-Economische Raad (SER), waarin de ondernemingsorganisaties en de vakbonden zijn vertegenwoordigd, sprak zich eerder al uit over betaald verlof.

Dat moet er komen als dat nodig is voor een betere verdeling van de zorg tussen mannen en vrouwen, en een hogere arbeidsparticipatie van vrouwen. In dat geval moet iedereen volgens de werkgevers meebetalen.

Lees meer over
VNO-NCWEuropees parlementEconomieGezinWerkgelegenheidCarrièreArbeidsmarkt