Nu nog onbetaald

EU stemt in met twee maanden betaald ouderschapsverlof

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEU stemt in met twee maanden betaald ouderschapsverlof
RTL

Ouders hebben binnenkort recht op vier maanden ouderschapsverlof, waarvan twee maanden moeten worden betaald. Het Europees Parlement stemde vandaag definitief in met een wet waarin dit is afgesproken.

In Nederland heeft een ouder recht op ouderschapsverlof voor een kind tot 8 jaar voor maximaal 26 keer het aantal uren dat per week wordt gewerkt. Op dit moment krijgen ouders tijdens het ouderschapsverlof niets betaald. Het Europees Parlement wil dat dat gaat veranderen naar twee betaalde maanden. Hoeveel er betaald moet worden, is aan de lidstaten.

Geboorteverlof

Het Europees Parlement vindt ook dat de partner van de bevallen vrouw recht heeft op minimaal tien dagen betaald kraamverlof na de geboorte. In Nederland is dit jaar het volledig betaald partnerverlof verhoogd van twee naar vijf dagen. 

Per 1 juli 2020 kunnen partners in Nederland tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen tegen 70 procent van het loon. Als de lidstaten ook formeel hebben ingestemd met de nieuwe regel, moet de EU-richtlijn binnen drie jaar worden omgezet in nationale wetgeving.
 

Lekker lang verlof als nieuwbakken vader: 'Je maakt een geintje, zeiden ze'
Lees ook

Lekker lang verlof als nieuwbakken vader: 'Je maakt een geintje, zeiden ze'

Mantelzorg 

In de nieuwe richtlijn krijgen werknemers ook recht op vijf dagen mantelzorgverlof per jaar. Ouders krijgen formeel het recht hun werkgever te vragen om flexibele werktijden.

Het CDA is wel voor meer ouderschapsverlof, maar stemde tegen. De partij wil niet dat dit soort zaken op Europees niveau wordt geregeld.

Lees meer over
Wouter KoolmeesOuderschapVaderschapsverlofKraamzorg