Ruzie om gasturbine

Rusland blijft gaslevering Duitsers dwarsbomen met winter in aantocht

Door Loek Essers··Aangepast:
© AFPRusland blijft gaslevering Duitsers dwarsbomen met winter in aantocht
RTL

Een gasturbine die ervoor kan zorgen dat er weer meer Russisch gas naar Duitsland vloeit ligt al twee weken klaar voor transport in Mülheim an der Ruhr. Maar de Russen dwarsbomen de verzending en zorgen er zo voor dat de gasproblemen in Duitsland aanhouden.

Dat zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz tijdens een bezoek aan de fabriek van Siemens Energy vlakbij Duisburg waar de turbine ligt. Hij poseerde voor de turbine, een soort grote ventilator die gas door pijpleiding Nord Stream 1 moet laten stromen.

Rusland levert op dit moment maar 20 procent van de hoeveelheid gas die Duitsland normaal via de gaspijpleiding door de Oostzee krijgt. Volgens het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zorgt het ontbreken van de turbine ervoor dat er veel minder gas naar Duitsland wordt gepompt. Als het onderdeel wel op de juiste plek in Rusland is, zal die onmiddellijk geïnstalleerd worden, beloofde het Kremlin eerder.

Spaanse maatregelen om gasgebruik te verminderen: airco omlaag, lichten uit
Lees ook

Spaanse maatregelen om gasgebruik te verminderen: airco omlaag, lichten uit

Rusland treuzelt 

Maar dan moet de turbine wel op de juiste plek belanden en dat lukt maar niet. Het probleem ligt volgens Scholz zeker niet in Duitsland. "Wat voor mij belangrijk is, is om duidelijk te maken is dat deze turbine op elk moment klaar is voor actie", zei Scholz. "Niets verhindert dat hij naar Rusland wordt getransporteerd."

Dat het transport nog altijd niet heeft plaatsgevonden zou aan Rusland liggen, waar de beheerders van de pijpleiding nog een formeel verzoek moeten indienen en nog wat informatie aan de douane moeten verstrekken.

Eerder brak er ook al een internationale rel met Rusland uit over de turbine. Die was recent in Canada voor onderhoud, maar het land wilde de turbine niet zomaar teruggeven vanwege sancties die zijn opgelegd aan Rusland. Uiteindelijk werd de turbine verscheept naar Duitsland.

Energiecrisis op komst 

De Duitsers beschuldigen de Russen ervan energie in te zetten als wapen. Het gesteggel over de turbine illustreert de stijgende spanningen tussen EU-landen en Rusland over de sancties die zijn opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne.

Duitsland is de grootste economie van de EU en stevent door het grotendeels dichtdraaien van de gaskraan af op een energiecrisis deze winter. De Duitse bank Commerzbank waarschuwde vanochtend dat als de Russen de kraan helemaal dichtdraaien de Duitse economie net zo'n grote klap kan krijgen als tijdens de financiële crisis in 2008.

Om energie te besparen blijven de lichten 's nachts uit bij Slot Bellevue, de officiële ambtswoning van de Duitse Bondspresident.© Christoph Soeder
Om energie te besparen blijven de lichten 's nachts uit bij Slot Bellevue, de officiële ambtswoning van de Duitse Bondspresident.

Koud douchen, fonteinen dicht en minder bier?

Om daar enigszins op voorbereid te zijn worden er al verschillende maatregelen genomen. In Hannover bijvoorbeeld kan in overheidsgebouwen zoals zwembaden en sporthallen alleen nog koud worden gedoucht. Ook worden de fonteinen van de stad uitgeschakeld om uiteindelijk 15 procent energie te besparen.

In Beieren wordt overwogen om bij grote problemen de beroemde brouwerijen stil te leggen om de chemische industrie door te laten draaien, en er gaan zelfs stemmen op om het Oktoberfest dat na twee jaar corona dit jaar weer terug zou zijn weer over te slaan, bericht The New York Times.

Scholz kijkt op zijn beurt weer serieus naar het aan de gang houden van de laatste drie kerncentrales die eind dit jaar zouden moeten sluiten. De regering heeft een nieuwe 'stress test' gepland waaruit moet blijken of ze toch kunnen blijven draaien, iets waar experts zeer aan twijfelen. De resultaten kunnen in 'de komende weken' gepubliceerd worden.

Lees meer over
Olaf ScholzGazpromGasGasleveringOorlog in OekraïneSanctiesRuslandDuitsland