Stijgende prijzen

Stijgende prijzen raken jongeren hard: veel vaker problemen met rondkomen

Door RTL Z··Aangepast:
Stijgende prijzen raken jongeren hard: veel vaker problemen met rondkomen
RTL

De stijgende prijzen raken iedereen, en jongvolwassenen nog het meest. Bijna de helft van deze groep heeft nu moeite met rondkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van budgetinstituut Nibud.

Zorgwekkend

De stijging van het aantal jongvolwassenen met problemen om rond te komen, noemt het Nibud 'zorgwekkend'. In 2018 gaf 36 procent van deze groep nog aan moeite te hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, dat is gestegen naar 49 procent. Zo'n beetje de helft dus.

Dat heeft vooral te maken met de gestegen vaste lasten. De extreem dure energie is daar een voorbeeld van, maar ook de huren zijn gestegen.

Inflatie daalt nauwelijks: 'Leven blijft duur'
Lees ook

Inflatie daalt nauwelijks: 'Leven blijft duur'

Deze groep was al langer kwetsbaar, ook tijdens de coronacrisis, vertelt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. "Ze hebben minder vaak een vast contract en moeten huren op een woningmarkt die heel duur is."

Heel erg geschrokken

Dat ondervindt studente Nina aan den lijve. Ze merkt dat de boodschappen gevoelig duurder zijn geworden, maar in januari komt de echte klap voor haar, omdat haar energiecontract afloopt. "Dus per januari moet ik honderd euro meer betalen. Ik schrok heel erg toen ik dat bericht kreeg. Het is niet iets wat je zomaar uit je mouw kan schudden."

En dus moet ze soms ook bij haar ouders aankloppen, die het zelf ook niet heel breed hebben. "Het is vervelend dat ik dat moet doen, maar ik weet niet waar ik het anders vandaan moet halen", verzucht ze.

Nina is niet de enige die leent bij familie of vrienden. Het Nibud ziet een flinke stijging in die categorie van 6 naar 9 procent. "Dat kan best problematisch zijn, ook voor de onderlinge verhoudingen", zegt Vliegenthart.

Meer problemen verwacht

In totaal geeft 37 procent van de huishoudens in het onderzoek aan problemen te hebben met rondkomen. Opvallend genoeg is dit percentage ongeveer gelijk aan dat van vijf jaar geleden. Alle leeftijdsgroepen boven de 35 geven juist aan minder vaak problemen te hebben om rond te komen.

Maar het Nibud waarschuwt voor te veel optimisme. "De verwachting is dat het aantal ernstige problemen zal stijgen en er zijn signalen die die kant op wijzen. Zo zien voedselbanken het aantal gebruikers stijgen, nemen de betalingsregelingen bij energiemaatschappijen toe en is er bij incassobureaus een toename van het aantal mensen met een achterstand op het betalen van de premie voor de zorgverzekering."