Meer vaste contracten

Druk van de personeelsketel: minder openstaande vacatures

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP.Druk van de personeelsketel: minder openstaande vacatures
RTL

De banen liggen nog steeds voor het oprapen, maar na maanden van oplopende spanningen is de druk op de arbeidsmarkt voor het eerst weer wat afgenomen. Het aantal openstaande vacatures daalde. 

Eind september stonden er 449.000 vacatures open en dat zijn er 17.000 minder dan aan het einde van het tweede kwartaal, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het is volgens het statistiekbureau de eerste daling in acht kwartalen.

Voor iedere 100 werklozen staan er nu 121 vacatures open. Een kwartaal eerder was dat nog 143 vacatures. Volgens het CBS nam het aantal vacatures in de meeste bedrijfstakken af, maar vooral de handel en horeca laten een sterke daling zien.

In de zorg nam het aantal vacatures wel toe. Hier stonden 68.000 vacatures open aan het einde van het derde kwartaal, drieduizend meer dan een kwartaal eerder. Ook in het onderwijs en het openbaar bestuur groeide het aantal vacatures.

Meer werklozen

Traditioneel zijn de meeste banen te vinden in de handel (92.000) de zakelijke dienstverlening (73.000) en de zorg. Samen zijn deze branches goed voor de helft van de openstaande vacatures.

Het aantal werklozen, dat nog steeds laag is, groeide in het derde kwartaal voor het eerst sinds een jaar en staat op 372.000, ofwel 3,7 procent van de beroepsbevolking. Een kwartaal eerder was dat nog 3,3 procent.

De groei komt volgens het CBS deels doordat meer mensen hun baan verloren. Ook vinden meer mensen niet direct aansluiting op een nieuwe baan.

Het aantal openstaande vacatures daalt.© RTL Z
Het aantal openstaande vacatures daalt.

Meer vaste contracten en zzp’ers

Ondertussen groeide het totaal aantal betaalde banen in Nederland gestaag door. Het leidt tot een nieuw record van 11.451.000. Dit aantal stijgt voor het negende kwartaal op rij. Vooral in de horeca, vervoer en bouw kwamen er veel banen bij, aldus het CBS.

Volgens het statistiekbureau krijgen werknemers steeds vaker vastigheid geboden in hun contracten en neemt het aantal flexkrachten juist af. Volgens het bureau komt de daling doordat veel flexkrachten een vast contract krijgen aangeboden. 

Het aantal zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) groeide in het afgelopen kwartaal nog wel en kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op in totaal 1,6 miljoen.

Lees meer over
CBSPersoneelstekortArbeidsmarkt