Vegavoedsel te duur?

Verkoop vleesvervangers na jaren gedaald: 'We verwachten nog veel groei'

Door RTL Z ··Aangepast:
© ANPVerkoop vleesvervangers na jaren gedaald: 'We verwachten nog veel groei'
RTL

De verkoop van vlees- en zuivelvervangers is na jaren van groei weer gedaald, volgens onderzoek door ABN Amro. Dat heeft onder meer te maken met de gedaalde koopkracht. "Maar in 2030 is deze hele markt verdubbeld."

In de eerste drie kwartalen van dit jaar werden vleesvervangers zo'n 3 procent minder verkocht. Voor zuivelvervangers geldt dat de groei vrijwel tot stilstand kwam. Dat heeft onder meer te maken met de correctie op de supermarktrun van 2020 en 2021.

"De horeca was toen dicht vanwege de lockdowns, dus mensen kochten meer bij de supermarkt", zegt Nadia Menkveld, econoom bij ABN Amro, tegen RTL Z. Een andere verklaring voor de dalende verkoopcijfers is dat de koopkracht lager ligt. "Daardoor zijn consumenten een stuk kritischer als het gaat om wat ze wel en niet kopen."

Deze vegabiefstuk van Loetje werd het afgelopen jaar gelanceerd, en hij werd vaak besteld:

Niet lekker

Niet dat vleesvervangers altijd duurder zijn dan vlees. Doordat er een aantal huismerken is bijgekomen, en vlees zelf duurder is geworden, zijn de prijzen juist meer naar elkaar toegegroeid. "Maar als mensen een of twee keer een vleesvervanger hebben gekocht en die niet lekker vonden, dan gaan ze niet over op herhaalaankopen", aldus Menkveld.

Ondanks de dalende verkoopcijfers verwacht ABN Amro dat de markt van zuivel- en vleesvervangers in 2030 is verdubbeld. "Er wordt veel geïnnoveerd als het gaat om smaak en structuur. Ook de prijs wordt steeds beter, dus we verwachten de komende periode nog veel groei."

Van alle Europeanen eten Nederlanders de meeste vleesvervangers
Lees ook

Van alle Europeanen eten Nederlanders de meeste vleesvervangers

Lees meer over
ABN AMROVleesvervangersSupermarkt