50 vegaballen per jaar

Van alle Europeanen eten Nederlanders de meeste vleesvervangers

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVan alle Europeanen eten Nederlanders de meeste vleesvervangers
RTL

Van alle Europeanen kiezen Nederlanders het vaakst voor een vleesvervanger. Per persoon eten we per jaar zo'n 870 gram en kost dat ons ongeveer 10 euro, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Nielsen in opdracht van non-profitorganisatie ProVeg.

870 gram aan vleesvervangers staat gelijk aan 8 tot 10 vegaburgers of 50 vegaballen. Het maakt Nederland koploper van Europa, toont onderzoek aan onder elf Europese landen. Het Verenigd Koninkrijk volgt Nederland op de voet. Andere Europese landen doen het een stuk slechter.

LandenConsumptie per persoonKosten per persoon
Nederland868 gram10,05 euro
Verenigd Koninkrijk855 gram7,53 euro
België 314 gram4,30 euro
Duitsland309 gram4,19 euro
Oostenrijk226 gram3,27 euro
Spanje164 gram1,85 euro
Italië 144 gram1,84 euro
Frankrijk91 gram1,19 euro
Roemenië 48 gram0,26 euro
Denemarken 0.0044 gram0,00 euro
Polen Niet bekend 

Noot: in Denemarken worden nauwelijks vleesvervangers gegeten blijkt uit het onderzoek.

Vleesconsumptie stijgt voor tweede jaar op rij
Lees ook

Vleesconsumptie stijgt voor tweede jaar op rij

'Nederlandse eetcultuur schreeuwt erom'

De populariteit van vleesvervangers in Nederland heeft te maken met de Nederlandse eetcultuur, zegt Pablo Moleman, milieueconoom en medeoprichter van ProVeg. "Die schreeuwt om vleesvervangers. Wij zijn gewend aan maaltijden bestaande uit aardappelen, vlees en groente. Als je vlees eruit haalt, wil je een vervanger. In andere eetculturen speelt vlees een kleinere rol. Daar vervang je vlees eerder door peulvruchten."

Dat Nederland zo goed scoort is niet verrassend, vindt Moleman. "We wisten wel dat Nederland tot de Europese koplopers hoorde als het ging om consumptie en productie van vlees, maar we hebben nooit gekeken waar we uitkwamen in een ranking."

Het aantal mensen dat zichzelf als een vleeseter ziet, daalt in Nederland. Een derde van alle huishouders gaf begin dit jaar aan minder minder vlees te willen eten. Toch eten we gemiddeld nog zo'n 39 kilogram vlees per persoon per jaar, dat is 700 miljoen kilo in Nederland in totaal.

De markt voor vleesvervangers groeit al een tijdje. In januari 2020 maakte we er deze video over. Toen leek alleen nog niet iedereen enthousiast. "Ik vind het een rare smaak hebben. Het is niet aan mij besteed."
Lees meer over
VleesvervangersVegetarismeVlees