Vleesconsumptie stijgt voor tweede jaar op rij
De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Het totale verbruik van vlees en vleeswaren bedroeg per hoofd van de bevolking 77,8 kilo.
Dat is ruim een halve kilo meer dan in 2018 toen er 77,2 kilo werd geconsumeerd. Dat stelt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek door het bureau Wageningen Economic Research. Bij de verbruikscijfers wordt overigens ook het karkas meegeteld.
Op basis van de cijfers is niet te zeggen dat Nederlanders meer vlees zijn gaan eten, zoals eerder vandaag werd gemeld - ook in dit artikel. Het zou ook kunnen liggen aan het feit dat er bijvoorbeeld meer toeristen in ons land waren.
'Uiterst zorgelijke ontwikkeling'
Wakker Dier vindt dat er minder vlees moet worden gegeten. "Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, onze gezondheid. En niet in de laatste plaats de dieren zelf. Een uiterst zorgelijke ontwikkeling", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Na een daling tussen 2009 en 2016 wordt vanaf 2017 weer meer vlees gegeten, vooral kippenvlees.
200 miljoen kippen
In Nederland worden nu jaarlijks zo’n 200 miljoen kippen gegeten. "Die hebben bijna allemaal een rotleven in overvolle, dichte stallen", zegt Hilhorst.
De stijging van vleesconsumptie staat volgens de organisatie haaks op de foodtrends van de laatste jaren waarin vegetariërs en flexitariërs juist terrein winnen.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.
Mogelijk wordt er in restaurants en fastfoodketens meer vlees gegeten door flexitariërs. "Het lijkt er op dat de flexitariër thuis zijn best doet, maar dat buitenshuis even vergeet", aldus Hilhorst.
Ander beeld in 2020
De onderzoekers verwachten dat de cijfers over 2020 door de coronacrisis een ander beeld laten zien. Door coronamaatregelen loopt het toerisme terug en zijn veel restaurants gesloten.