Fors meer haarden en kachels verkocht in 2022: pelletkachel het populairst
De verkoop van haarden en kachels is dit jaar met 45 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK). "Waar tijdens corona de consument op zoek was naar sfeer in de woonkamer, zien we nu een andere reden voor de aankoop van haarden en kachels: warmte moet betaalbaar zijn."
In totaal werden er dit jaar 32.000 haarden en kachels verkocht, 10.000 meer dan vorig jaar. Mensen waren vooral op zoek naar pelletkachels en inbouw- en inzethaarden. "De verkoop van pelletkachels is verdubbeld", zegt Gert Kooij, woordvoerder en vice-voorzitter van de NHK.
"Inbouw- en inzethaarden werden 30 procent meer verkocht en er gingen 12 procent meer vrijstaande houtkachels over de toonbank."
Pelletkachels
Wat opvalt is dat pelletkachels enorm populair zijn in de Nederlandse huiskamers. "Die kachels branden op pelletkorrels. Deze korrels van samengeperst zaagsel hebben een hoog rendement en een lage emissie", legt Kooij uit.
Uit een steekproef van NHK blijkt verder dat veel mensen hun oude haard of kachel hebben vervangen of gerenoveerd. "Dan hebben we het over mensen met een open haard die niet meer verantwoord te gebruiken was", zegt Kooij.
"Renovatieproducten voor de open haard zijn populair. Denk dan bijvoorbeeld aan een inzetcassette, die in de haard wordt geplaatst. En in negen van de tien keer moet dan ook het rookkanaal worden aangepast. Een kwalitatieve verbranding is meer dan simpel vuurtje stoken."
Haardhoutgekte
Dat we met zijn allen meer kachels en haarden zijn gaan gebruiken, zien we ook terug in de prijs van een kuub massief hout, de grondstof voor het haardhout en de pelletkorrels. Hoe duurder massief hout, hoe duurder het haardhout en de pelletkorrels en dus het stoken wordt. Van 2013 tot en met de zomer van 2020 schommelde de prijs van massief hout tussen 150 en 160 euro, om daarna snel op te lopen met een eerste piek rond de 410 euro in augustus 2021.
De oorlog in Oekraïne zorgde voor een nieuwe piek in mei 2022 toen voor een kuub massief hout 520 euro moest worden betaald. Inmiddels schommelt de houtprijs rond de 350 euro.
"De gekte begon voor ons met corona", zegt Joey van Wettum van Openhaardhout Gigant. "Afgelopen jaar was een rollercoaster. We kregen 2,5 keer zoveel vraag dan verwacht. Dan weet je van gekkigheid niet waar je je spullen vandaan moet halen", blikt hij terug.
"Je operatie en transport lopen over. Het was intens en heftig, maar ook hartstikke leuk."
Prijsplafond
Joey verkocht met Openhaardhout Gigant in 2019 ongeveer 34.000 kuub haardhout. "In 2020 was dat toegenomen tot 50.000 kuub. Vorig jaar tikten we de 90.000 kuub aan en dat halen we dit jaar ook."
De rust in de markt keerde terug toen het kabinet het prijsplafond aankondigde. "Sindsdien is de vraag weer afgenomen. Ik verwacht dat de vraag naar ons product nu weer meeschommelt met de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe meer wij verkopen."
Volgens Joey is het belangrijk dat mensen een goede haard of kachel kopen en er betrouwbaar haardhout in verbranden. Iets dat Gert Kooij van de NHK onderschrijft.
"Koop geen kachel online als daar geen goed advies en een kwalitatieve installatie aan verbonden is. Een kachel is geen handelsproduct", waarschuwt hij. "Het is een halffabrikaat. In een auto gooi je ook niet alle soorten brandstof. En een Rolls Royce laat je niet onderhouden bij een Volkswagen-dealer. Datzelfde geldt voor een kachel of haard."
Rotzooi verbranden
Kooij pleit samen met maatschappelijke partijen voor strengere regels vanuit de overheid. Hij neemt Duitsland als voorbeeld. "Daar is het goed geregeld. Een Duitse schoorsteenveger is een boa, hier is het een vrij beroep", vergelijkt hij.
"Om Duitse schoorstenen te mogen vegen moet je een hbo-opleiding hebben afgerond. En een Duitse veger mag stookverboden opleggen bij excessen."
Het is Kooij een doorn in het oog dat in Nederland dergelijke regels ontbreken. "Het is makkelijk om toetsbare kwaliteitscriteria op te leggen, die te handhaven zijn. Overtreed je die, dan moet een verbod mogelijk zijn."
Naast duidelijke overheidsregels vindt Kooij dat stokers ook verantwoordelijkheid moeten nemen. "Stop je rotzooi in je haard of kachel, dan komt er rotzooi uit. En dat is slecht voor de gezondheid en het milieu."