Technologie als wapen tegen personeelstekort? In dit ziekenhuis zijn ze vast begonnen
Minder bureaucratie en meer technologie. Zo kan volgens de SER, de belangrijkste adviesraad voor de regering, het personeelstekort op de arbeidsmarkt worden aangepakt. In het Maxima Medisch Centrum in het Brabantse Veldhoven zetten ze sinds deze maand robots in voor het schoonmaken in verpleegkamers. De robot doet dat in zo'n 10 minuten, waar de schoonmaker een uur over doet.
Hij heet Sam en heeft met wat fantasie twee ogen en een mond. Maar daarmee houdt de vergelijking met een mens wel op. Sam is een ziekenhuisrobot die wordt gebruikt om patiënten -en operatiekamers te desinfecteren. In tegenstelling tot je kamer thuis, moet zo'n kamer in het ziekenhuis vrij van micro-organismen zoals bacteriën en virussen.
Dan betekent dat alle objecten en ieder hoekje met schoonmaakmiddel gereinigd en gedesinfecteerd moeten worden. Schoonmaakmedewerkers van het ziekenhuis hebben daar een klein uur voor nodig. Sam kan het in tien tot twaalf minuten, zo vertelt manager Lisette van Bree van schoonmaakbedrijf SenS!.Dat bespaart iedere keer zeker een kwartier tijd van een medewerker, die anders benut kan worden.
Portier
Sam doodt virussen en bacteriën met behulp van UV-straling. Het apparaat navigeert automatisch door de kamer heen. De gebruiker beheert hem via een app en Sam desinfecteert de ruimte zelfstandig. Personeel is daarbij niet aanwezig. "De straling is namelijk slecht voor je huid en ogen", legt Van Bree uit.
Sam wordt nu ingezet op één van de verpleegafdelingen. "Als het naar behoren werkt, gaan we kijken of het breder in huis ingezet kan worden." Mogelijk wordt nog een tweede robot aangeschaft voor de operatiekamers.
Door Nederlands bedrijf ontwikkeld
De desinfectierobot is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Loop Robots. In het begin was het de bedoeling ziekenhuizen te helpen in de strijd tegen het coronavirus. "Bij tien ziekenhuizen zijn nu één of twee robots in gebruik", zegt Per Slycke, directeur van Loop Robots.
Het personeelstekort wordt door de inzet van Sam aangepakt, zegt Van Bree. Er zijn alleen nog wel mensenhanden nodig om Sam door de gangen van het ziekenhuis te begeleiden.
Van Bree: "Omdat de robot veel sneller klaar is met de schoonmaakklus, kunnen we het personeel in de resterende tijd inzetten voor complexere klussen, zoals het schoonmaken van een kamer waar patiënten liggen. Zo is er ook meer patiëntencontact. Ook is het met de hand schoonmaken heel zwaar, dus dit is een goede oplossing."
Camera's
Sam is uitgerust met camera's, waardoor die objecten in de kamer herkend. Dat voorkomt dat hij bijvoorbeeld tegen een bed botst.
"Het is heel moeilijk om ziekenhuisbacteriën te doden", vertelt Slycke. "Een schoonmaker gebruikt middelen zoals chloor. En soms een systeem met UV-lampen die dan steeds neergezet en weer verplaatst moeten worden, terwijl de schoonmaker de kamer verlaat als ze aan gaan. Dat kost tijd. Met deze robot wordt het werk makkelijker en minder zwaar."
SER-advies
Niet alleen technologie is een belangrijk wapen in de strijd tegen het personeelstekort. Volgens de SER zijn 'drastische maatregelen' nodig. Werken moet aantrekkelijker worden gemaakt, bijvoorbeeld door hogere lonen. Ook moet de bureaucratie verminderen.
De SER adviseert verder vol in te zetten op het nog onbenutte potentieel. Zoals werkzoekenden, deeltijders die meer willen werken, gepensioneerden die zich nuttig willen blijven maken, nieuwkomers en statushouders. Ook moet gekeken worden of we personeel uit andere landen moeten halen.
Het advies van de SER komt op verzoek van zes ministeries die beleid ontwikkelen voor sectoren die zitten te springen om personeel. Dat zijn de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, veiligheid, rechtspraak, openbaar bestuur en uitvoeringsorganisaties. Veel oudere werknemers zullen tussen 2025 en 2030 met pensioen gaan.