Stakingsgolf kan nog een tijd duren: 'Vele miljoenen in stakingskas'
Door de staking van treinpersoneel in het streekvervoer rijden de treinen van Arriva op de Vechtdal-lijnen vandaag niet. Binnenkort legt een groot deel van het ziekenhuispersoneel het werk neer. De stakingsgolf in Nederland kan nog wel even duren, waarschuwen de vakbonden. Dat kan ook, want er zit nog genoeg geld in de stakingskas.
De vakbonden zeggen voorlopig door te gaan met staken vanwege de aanhoudende inflatie. Gisteren kwam de inflatie weer hoger uit: op 8 procent. Dat was meer dan in januari. Alle reden dus om meer loon te eisen, vinden FNV en CNV.
Prijsstijgingen en werkdruk
CNV wil net zolang doorgaan tot werkgevers met hogere lonen komen die de prijsstijgingen compenseren en de hogere werkdruk wordt aangepakt.
Voorlopig kunnen de bonden de stakingen goed betalen, zegt Piet Fortuin, voorzitter van CNV tegen RTL Z.
Miljoenen achter de hand
Geld om te staken is er genoeg, zegt Fortuin. "Dat is een hele troostrijke gedachte. Er is tientallen jaren gespaard. Er zitten grote getallen in die stakingskas. En u snapt ook dat ik daar geen getal in noem, want dat is het best bewaarde geheim van de vakbond. U moet echt in heel veel miljoenen denken."
Zo geheim als Fortuin beweert is het bedrag in de stakingspot niet. Twee jaar geleden zat er 15 miljoen euro in de stakingskas, blijkt uit het laatst bekende jaarverslag van de vakbond.
Uitkering van de bond
De stakingskas is onderdeel van het vermogen van een vakbond en is de afgelopen tientallen jaren door leden gevuld.
"Iedere keer wordt er een klein stukje aan de kant gezet om de stakingskas te vullen. En wil je een geloofwaardige vakbond zijn, dan moet je ook voldoende middelen hebben om te staken. Want op het moment dat mensen staken dan krijgen ze meestal geen salaris van de werkgever en dan krijgen ze een uitkering van de vakbond", zegt Fortuin.
Minder dan het salaris
Die uitkeringen zijn vaak wel een stuk lager dan de salarissen op dit moment zijn. Stakende vakbondsleden van FNV krijgen bij de eerste vijf dagen staken 70 euro netto per dag, daarna is het 94 euro per dag, zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag tegen persbureau ANP. CNV-leden krijgen dezelfde vergoeding.
Dat betekent volgens hem dat de stakende buschauffeurs elke dag dat ze het werk neerleggen tientallen euro's minder krijgen dan wanneer ze gewoon zouden werken.
Staken is dan ook de laatste optie, stellen de bonden. "Alleen als het echt nodig is Dan gaan we in staking", zegt Fortuin. "We blijven altijd zoeken naar een oplossing met overleg. Dat lukt meestal ook. De meeste cao's worden nog steeds in overleg afgesproken."
'Gaat uitstekend met bedrijven'
Loonsverhogingen eisen van 10 of 12 procent vindt Fortuin niet onredelijk. De vakbondsvoorzitter wijst erop dat de inflatie al een tijd hoog is. "Er is nu een inflatie van 8 procent, en de gemiddelde salarisverhoging is op dit moment 6,5", zegt hij.
"Maar we moeten ons ook goed realiseren dat het met bedrijven in dit land gemiddeld gezien nog steeds heel erg goed gaat", zegt Fortuin.
Record voor winstbelasting
Maandag werd bekend dat er in 2022 meer winstbelasting binnen is gekomen dan ooit. De totale opbrengst is 38,5 miljard euro. Een meevaller voor het kabinet omdat het veel meer was dan verwacht.
"Dus het is niet zo dat het heel slecht gaat in het bedrijfsleven gemiddeld. Mensen moeten wel hun rekeningen kunnen betalen", zegt Fortuin. "Werknemers hebben op dit moment moeite om de touwtjes aan elkaar vast te knopen. Als je een laag inkomen hebt dan geef ik het u te doen met hoge energieprijzen. Het boodschappenmandje 15 procent duurder. Ga er maar aan staan."