Ziekteverzuim onder werknemers nadert recordhoogte
Het aantal werknemers dat door ziekte thuis bleef is in het vierde kwartaal van vorig jaar opnieuw gestegen. Daarmee benadert het ziekteverzuim het recordniveau uit 2000. "De hoge werkdruk begint zijn tol te eisen."
Het ziekteverzuimpercentage lag in de laatste drie maanden van 2022 op 5,6 procent, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS). Dat betekent dat 56 van elke duizend te werken dagen werd verzuimd vanwege ziekte, legt het statistiekbureau uit.
Daarbij plaatst het CBS wel een kanttekening: het verzuim ligt mede door de griep in het eerste en laatste kwartaal van een jaar over het algemeen wat hoger dan in de tussenliggende periodes.
8 procent
Het bureau concludeert dat het ziekteverzuim in de meeste bedrijfstakken is toegenomen. Het hoogst was deze in de gezondheids- en welzijnszorg, met een verzuimpercentage van 8 procent. Dat zit net iets onder het hoogste niveau van 8,1 procent in 2000.
Werknemers in onder meer de verpleging, verzorging en thuiszorg bleven in de afgelopen periode bovengemiddeld veel thuis door ziekte (9,3 procent.)
In het openbaar bestuur was de grootste stijging van verzuim zichtbaar, van 5,7 procent in 2021 naar 6,4 procent in 2022. Volgens het CBS komt het percentage daarmee voor het eerst in negentien jaar tijd boven de 6 procent uit. In de landbouw- en visserijsector was het ziekteverzuim in het vierde kwartaal relatief het laagst met 3,3 procent.
'Oorzaak niet eenduidig'
De oorzaak van het hoge ziekteverzuim is niet eenduidig, vertelt Boyd Thijssens, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde en zelf ook bedrijfsarts aan RTL Z. "Er is een griepgolf geweest en nog steeds hebben veel mensen griep. Dat leidt tot kort verzuim."
Op langere termijn speelt werkdruk ook een belangrijke rol. "Als je collega's ziek zijn en de werkdruk was al hoog, dan kan dat net de druppel zijn. De werkdruk is in verschillende sectoren heel lang heel hoog geweest en dat begint zijn tol te eisen", aldus Thijssens.
Coach
Volgens Thijsen kunnen werkgevers aanpassingen doen om de werkdruk te contoleren. "Hou ten eerste de weerbaarheid en de veerkracht van de individuele werknemer in de gaten, stuur iemand zo nodig naar een coach", zegt hij. Aan de andere kant zou er ook iets kunnen veranderen aan het werk zelf.
"Misschien kan een winkel eerder dicht, of de productie worden afgeschaald", zegt Thijssens. Dat is natuurlijk spannend voor een werkgever, maar ik hoop dat zij inzien dat personeel hun belangrijkste onderdeel is."
'Blijft hoog'
Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare concludeerden eind vorige maand ook al dat het aantal zieke werknemers hoog blijft. Vooral mensen met psychische klachten die zes weken of langer ziek zijn, krikken het verzuimpercentage al een aantal jaren op.
Daaronder vallen stressgerelateerde klachten, zoals overspannenheid, burn-out of depressie. Volgens ArboNed kan iemand met een burn-out gemiddeld 279 dagen niet werken.
Parttimers kunnen het personeelstekort deels oplossen, maar worden daarin ontmoedigd, laat Sam Trompert zien in onderstaande video: