Onrust bankenwereld

UBS neemt Credit Suisse over voor 3 miljard euro

Door RTL Nieuws/ANP··Aangepast:
© ANPUBS neemt Credit Suisse over voor 3 miljard euro
RTL

De Zwitserse bank Credit Suisse is overgenomen door branchegenoot UBS, eveneens een Zwitserse bank. UBS betaalt voor de overname ongeveer drie miljard euro. Volgens het Zwitserse ministerie van Financiën is hiermee grote schade aan het internationale bankensysteem voorkomen.

De Zwitserse centrale bank (SNB) bevestigde die deal vanavond en maakte daarnaast bekend ter wille van de liquiditeit garant te staan voor een lening van maximaal 100 miljard Zwitserse frank (ruim 101 miljard euro). De overname betekent dat UBS, geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers, maar een fractie betaalt van de marktwaarde waarop Credit Suisse vrijdag eindigde. Die was ongeveer 7,5 miljard Zwitserse frank.

Reacties positief

UBS werd door de Zwitserse autoriteiten aangespoord nog dit weekeinde tot overeenstemming te komen, voordat de beurs maandagochtend weer opengaat. Zo konden beleggers gerust worden gesteld en paniek op de markten worden voorkomen. Met de fusie hoopt de overheid het vertrouwen in de bankensector van het Alpenland te herstellen. Eerder zou UBS nog 1 miljard dollar hebben geboden, maar dat vond Credit Suisse te laag.

De reacties op het besluit zijn positief. De Zwitserse president Alain Berset noemde het een 'zeer sterke oplossing in een complexe situatie'. Volgens Zwitserland zou het internationale bankensysteem een grote klap hebben gekregen als Credit Suisse ten onder was gegaan.

Reddingsboei van 51 miljard voor Zwitserse bank: is het genoeg?
Lees ook

Reddingsboei van 51 miljard voor Zwitserse bank: is het genoeg?

President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) verwelkomt de 'snelle actie' van de Zwitserse autoriteiten. In een verklaring stelde Lagarde dat de 'acties en beslissingen van doorslaggevend belang zijn bij het herstellen van ordentelijke marktomstandigheden en het garanderen van financiële stabiliteit'.

Ook de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England (BoE) 'verwelkomen' het nieuws. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei blij te zijn met de overname. Fed-voorzitter Jerome Powell en Yellen stelden in een gezamenlijke verklaring dat de 'aankondigingen van de Zwitserse autoriteiten steun bieden aan de financiële stabiliteit'.

Eerder meldde de Financial Times dat de Zwitserse regering al met noodmaatregelen een versnelde overname van Credit Suisse door UBS mogelijk wilde maken. Zo moet UBS onder Zwitserse regelgeving normaal gesproken zijn aandeelhouders zes weken de tijd geven om zich over de overname te buigen. Met de noodmaatregelen wordt die consultatieperiode overgeslagen.

Tegenvallers en schandalen

Wat de gevolgen zullen zijn voor het banenverlies bij Credit Suisse is nog onduidelijk. De Zwitserse vakbond voor bankmedewerkers heeft zondag opgeroepen een taskforce in het leven te roepen. Volgens de bond werken er ongeveer 17.000 mensen voor de bank.

Credit Suisse, de op een na grootste kredietverschaffer van het land na UBS, zit al sinds 2020 in de hoek waar de klappen vallen. Als gevolg van een reeks financiële tegenvallers en schandalen daalde de beurswaarde van de bank gestaag. Afgelopen maanden haalden klanten veel geld van hun rekeningen, omdat zij zich zorgen maken over de toekomst van de bank.

Lees meer over
UBSCredit SuisseGeldBankenZwitserland