Bij dit restaurant help je met het slachten van de kip
Kip, het meest veelzijdige stukje vlees. Maar zou jij die malse drumstick nog eten als je eerst zelf hebt geholpen bij de slacht? Bij restaurant Upstick in Arnhem houd je een verdoofde kip eerst vast bij de slacht en help je bij het plukken van de veren, voordat je zelf aan tafel mag genieten van je kip. Restauranteigenaar Wander Alblas wil klanten laten nadenken over hun vleesconsumptie. "Het is belangrijk dat we beseffen wat we eten."
Hij is zelf niet vegetarisch, zegt Alblas. Wel is hij altijd bezig met voedsel. Als student aan de vakschool Rijn IJssel hielp hij docent Henk van Gurp, medeauteur van het Insectenkookboek, al bij workshops waarbij met insecten gekookt werd.
Van 5 mei tot 30 juni opent Alblas zijn eigen pop-up restaurant in Arnhem waar gasten de slacht van dichtbij mee kunnen maken. "Bij kreeft en mosselen is het normaal dat het dier leeft als we het kopen. Bij varkensvlees, koe en kip is dat anders. Ik wil dat mensen na gaan denken over hun eetpatroon. Besef dat je een dier eet."
Tussengerecht van insecten
Restaurant Upstick, dat alleen op vrijdag open is, heeft geen menukaart maar serveert een vast viergangenmenu. Het tussengerecht is gemaakt van gevriesdroogde insecten.
"Dezelfde insecten die ook aan de kippen gevoerd worden. Want waarom zou je de insecten niet willen eten, terwijl je wel de kip eet die daarmee gevoed is? Bij festivals waar ik mensen kennis liet maken met insecten als voedsel was er soms wat weerstand. Maar er ontstonden ook hele mooie gesprekken."
Datzelfde wil Alblas bereiken in zijn tijdelijke restaurant. Gasten zullen zelf de kippen te eten geven, meehelpen met het slachten en helpen met plukken van de veren. "Ik wil de relatie tussen dier en vlees weer samen brengen."
Als iemand echt niet mee wil kijken met de slacht, hoeft dat niet. En vegetarische gasten zijn ook welkom. "Maar we hebben gedeelde tafels dus je komt wel aan tafel met iemand die kip eet. Ik wil de relatie tussen dier en vlees weer samen brengen en zorgen dat mensen verantwoordelijkheid nemen in hun consumptiegedrag."
Verdoofde kip vasthouden
De kip buiten slachten, mag volgens de regels van de Voedsel en Warenautoriteit. Alblas slacht de verdoofde kip, terwijl zijn gasten het dier vasthouden. De kip moet echter wel 24 uur besterven, om lekker mals te worden.
"De kip die je krijgt is dus een dag eerder geslacht. Het duurt ook 1,5 uur voordat zo'n hele kip gaar is. Dat is geen restaurantconcept. Maar we serveren de hele kip. En bij het plukken van de kip leer je de delen herkennen, van poot tot filet. Je ziet de kip steeds verder veranderen in een stukje vlees en je weet dus precies wat je eet," zegt Alblas.
De reserveringen stromen binnen. Sommige avonden zijn al vol. "Het is een heel divers publiek. Van jonge mensen uit Amsterdam die bewust met eten bezig zijn, tot oudere mensen uit de buurt. Iedereen heeft een eigen reden. Zo zijn er mensen die vertelden dat het vroeger bij hun ouders of grootouders heel normaal was om zelf geslachte kip te eten," aldus Alblas die bezweert dat het geen verlate 1 aprilgrap of andere stunt is. "Dit gaat echt gebeuren."
Alblas at zelf om gezondheidsredenen lang vegetarisch, maar eet nu weer regelmatig vlees. "Mensen hoeven van mij ook niet te stoppen met het eten van vlees. Als je maar een bewuste keuze maakt en weet waar het stukje vlees vandaan komt. En bij een kip is het, vergeleken met bijvoorbeeld varken, heel goed zichtbaar wat je op je bord hebt. Bij iedere veer die je uit een kip trekt, wordt herkenbaarder wat je eet."