Achtervolgen, liefdesbrieven, schelden

Seksueel intimiderende arts kan fluiten naar 7 ton ontslagvergoeding

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Getty ImagesSeksueel intimiderende arts kan fluiten naar 7 ton ontslagvergoeding
RTL

Het academisch ziekenhuis in Maastricht (MUMC) hoeft een arts die zich ernstig heeft misdragen geen ontslagvergoeding te betalen. Over de man werd al meer dan tien jaar geklaagd. Zo achtervolgde hij een studente die hij moest begeleiden en stuurde haar liefdesbrieven. Ook nam hij een vrouwelijke collega alleen mee naar het kopieerhok en de couveusekamer op de afdeling, hoewel de collega aangaf dit niet fijn te vinden.

De arts deed bovendien zijn werk niet goed. Toch wilde de man nog zeven ton aan ontslagvergoedingen van het ziekenhuis zien. De rechter heeft die eis van tafel geveegd.

Het gaat om een neonatoloog, een arts die zich richt op te vroeg geboren baby's. De man werkte sinds 2006 bij het academisch ziekenhuis en werd in 2011 bovendien benoemd tot hoogleraar. Hij verdiende ruim 16.000 euro per maand met zijn werk, waarbij hij baby's hielp maar ook in een lab werkte en artsen in opleiding (studenten) begeleidde.

Agressie

Over zijn gedrag waren veel klachten. In 2012 moest hij al een coachingstraject volgen omdat hij bij zijn werk soms te heftig richting anderen kon uitvallen waarbij hij 'eisend en emotioneel overkwam', aldus het rechtbankverslag.

De coaching hielp niet. Zo werd in oktober 2015 de samenwerking met het laboratorium kindergeneeskunde stopgezet nadat promovendi en technici klaagden over zijn houding. 

Internist Maasstad Ziekenhuis verliest baan na betasten coassistenten
Lees ook

Internist Maasstad Ziekenhuis verliest baan na betasten coassistenten

In diezelfde periode viel hij een studente lastig die hij begeleidde bij haar promotieonderzoek. De arts achtervolgde haar, gaf haar cadeaus, trakteerde haar op privé-etentjes, stuurde dubbelzinnige sms- en whatsappberichten, belde haar zeer veel, verscheen aan haar deur als ze niet opnam, stopte geld in haar brievenbus (bedoeld voor betaling van de huur), vertelde dat hij verliefd op haar was en met haar wilde trouwen en schreef een liefdesbrief.

In 2017 moest hij opnieuw een coachingstraject volgen, op zijn verzoek bij dezelfde coach waar hij vijf jaar eerder al te rade ging. Die moest onderzoeken 'waar de kern van het probleem lag'.

Mislukte coaching

Dat lag duidelijk bij de arts en niet bij de klagers, zo bleek. Want bijna twee jaar later gaf de coach er de brui aan, zo liet hij aan de chef van de arts weten. "Ik heb onlangs aan hem te kennen gegeven dat ik niet langer zijn coach kan en wil zijn. Het lukt mij niet om hem op enige wijze blijvend tot inzicht of een andere attitude te bewegen. Dat is volgens mij een primeur in mijn carrière, dus dat zegt wel wat."

Hoewel de man dus zijn gedrag niet veranderde, was het voor het ziekenhuis geen reden om hem toen al aan de kant te zetten of tijdelijk naar huis te sturen. Hij mocht door, al stapelden de problemen zich op.

Zo publiceerde hij in het voorjaar van 2019 een gezamenlijk wetenschappelijk artikel, zonder toestemming van de diverse co-auteurs en zonder hun inhoudelijke bezwaren in acht te nemen.

In mei 2020 bleek dat hij ook opnieuw te ver was gegaan richting een collega, dit keer een jonge arts in opleiding. Daar kreeg hij een officiële schriftelijke waarschuwing voor en een half jaar later volgde een gesprek met zijn leidinggevende, waarin hij zei 'het zo niet bedoeld te hebben'. 

Slechte begeleiding

Het bleef klachten regenen over de man en zijn werk. Zo kwam hij regelmatig te laat of kwam hij helemaal niet, begeleidde hij artsen in opleiding slecht en was hij niet bereikbaar toen om zijn hulp gevraagd werd bij een reanimatie.

Regelmatig scheldt en schreeuwt hij tegen collega's als zaken niet gaan zoals hij het wil. Ook blijft hij vrouwelijke collega's en promovendi ongewenst benaderen en vraagt hij hen om privégesprekken. "Hierbij vraagt hij hen om mee te lopen. Hij neemt de vrouwelijke collega mee naar het kopieerhok of het couveusehok op de afdeling, ook als de collega aangeeft dit niet prettig te vinden."

Vergoeding van 7 ton

In oktober 2020 is het ziekenhuis het zat. De man wordt op non-actief gezet en er komt een onderzoek, waarna ontslag 'met wederzijds goedvinden' volgt. De arts stapt echter toch naar de rechter waar hij een vergoeding van bijna 7 ton eist.

Maar de rechter geeft echter het ziekenhuis gelijk. Alleen al vanwege het seksueel overschrijdende gedrag had het ziekenhuis genoeg reden om de man te ontslaan. Daar komt nog bij dat hij zijn werk niet goed deed en ruzie maakte met het lab. Het ziekenhuis hoeft de geëiste vergoeding niet te betalen.

Onduidelijk is waarom het ziekenhuis ondanks de jarenlange klachten zo laat hard ingreep. Het ziekenhuis laat aan RTL Z weten 'geen mededelingen te doen over individuele zaken'. De arts zelf reageert niet op vragen van de redactie.

Lees meer over
Maastricht UMC+Ontslag#MeTooSeksueel grensoverschrijdend gedragGrensoverschrijdend gedragGezondheidszorgArtsRechtszaak