VEH: huiseigenaren worstelen met aanvraag duurzaamheidssubsidie
Een ingewikkeld systeem, gedoe met het aanleveren van foto's en subsidiebedragen die aan het einde van de rit behoorlijk tegenvallen. Huiseigenaren zijn maar matig te spreken over de vindbaarheid en het aanvragen van subsidies voor duurzaamheidsmaatregelen, zoals het isoleren van muren en de aanschaf van een warmtepomp.
Na verschillende klachten van leden opende belangenorganisatie voor huiseigenaren Vereniging Eigen Huis (VEH) een speciaal subsidiemeldpunt. Binnen een maand kwamen daar bijna 700 klachten op binnen. In totaal heeft VEH zo'n 800.000 leden.
Subsidie voor duurzaamheidsmaatregelen
Het gaat om klachten over de aanvraag van de ISDE: de Investeringssubsidie voor duurzame energie. Die subsidie is er voor huiseigenaren die hun huis laten isoleren, een zonneboiler of warmtepomp installeren of hun huis laten aansluiten op een warmtenet. Zij kunnen een deel van de kosten die dat met zich meebrengt vergoed krijgen.
Hoewel de meeste huiseigenaren wel weten dat ze subsidie kunnen krijgen voor de verduurzaming van hun huis, zorgt de aanvraag ervan voor hoofdbrekens. Veelgehoorde klachten bij het meldpunt zijn dat de juiste website moeilijk te vinden is en dat het een ingewikkeld systeem is.
Subsidie valt tegen
Ook is er gedoe met bewijzen dat maatregelen daadwerkelijk zijn uitgevoerd, geven melders aan. Zo moeten aanvragers foto's aanleveren van de situatie voor en na de werkzaamheden. Alleen een factuur uploaden is niet genoeg. Ruim een derde van de bijna 700 melders zegt de subsidieaanvraag niet te hebben afgemaakt.
Huiseigenaren die dat wel hebben gedaan, geven tegenover VEH aan dat de subsidiebedragen soms flink tegenvallen. Vooral over de subsidie voor isolerend glas komen veel meldingen binnen. In veel gevallen komt die niet uit op 15 of 30 procent van het geïnvesteerde bedrag, zoals wordt beloofd, maar slechts 5 procent, stelt VEH.
In onderstaande video zie je waarom het nog niet opschiet met de verduurzaming van woningen:
John Janssens is een van de huiseigenaren die veel obstakels tegenkwam bij zijn aanvraag voor de subsidie. "Ik heb in november mijn spouwmuur laten isoleren en wilde daar in februari subsidie voor aanvragen. Het was al flink zoeken naar de plek waar je die kunt aanvragen."
Het invullen van de aanvraag kostte Janssens veel tijd. De vragen vond hij moeilijk en de website gooide hem een paar keer uit de aanvraag, waardoor hij opnieuw kon beginnen. "Ik wist niet dat je foto's van de situatie voor en na isolatie moest maken. Die heb ik uiteindelijk in scene moeten zetten. Het wordt je zo moeilijk gemaakt, je voelt het wantrouwen."
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de instantie waarbij huiseigenaren de duurzaamheidssubsidie kunnen aanvragen, zegt zelf gemiddeld tien klachten te krijgen per honderdduizend aanvragen. De klachten die zij binnenkrijgen, komen in grote lijnen overeen met de klachten die VEH ontvangt.
Persoonlijke hulp bij aanvraag
"We horen van sommige gebruikers dat het online aanvraagformulier gebruiksvriendelijker kan, dat het vinden van de website moeilijk was of dat hen onvoldoende duidelijk was wat ze moesten aanleveren", mailt woordvoerder Brenda Heidinga. Aanvragers met een klacht worden persoonlijk benaderd en te woord gestaan. Ze wijst er verder op dat mensen persoonlijk hulp kunnen krijgen van de RVO bij het doen van de subsidieaanvraag.
De ISDE wordt afgewezen als de aanvraag niet aan de voorwaarden voldoet, aldus Heidinga."Voor exacte aantallen is verder onderzoek nodig, maar de schatting is dat ruim 90 procent van de aanvragen wordt toegekend."
Meer cijfers rondom de ISDE
Dit jaar is er 350 miljoen euro beschikbaar aan ISDE. In tegenstelling tot voorgaande jaren kun je nu ook subsidie krijgen voor één maatregel. Voorheen moest je minimaal twee laten uitvoeren. Laat je een maatregel uitvoeren, dan krijg je tot ongeveer 15 procent van het geïnvesteerde bedrag vergoed. Bij twee maatregelen is dat 30 procent.
- Tussen januari en april zijn er ruim 89.000 ISDE-aanvragen van huiseigenaren binnengekomen, waarmee zij meer dan 120.000 verduurzamende maatregelen willen nemen.
- Tot nu toe is er voor 131,3 miljoen euro subsidie aangevraagd. Huiseigenaren vroegen vooral geld voor isolatiemaatregelen (69,2 miljoen) en voor warmtepompen (58,6 miljoen).
- Ook bedrijven kunnen gebruikmaken van de ISDE, bijvoorbeeld voor een windturbine of warmtepomp, maar van hen komen veel minder aanvragen binnen.