Ontploffende opladers

Minister wil verkoop van 'Chinese troep' aan banden leggen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Peter HilzMinister wil verkoop van 'Chinese troep' aan banden leggen
RTL

Het mag dan lekker goedkoop zijn, het is ook vaak regelrechte troep. Minister Adriaansens (Economische Zaken) wil het daarom moeilijker maken om goedkope spullen uit vooral China en de VS te bestellen. "Veiligheid heeft een prijs."

Een oplader die ontploft, speelgoed met verstikkingsgevaar, ziekmakende stoffen; wie goedkope producten uit China bestelt krijgt lang niet altijd de beste kwaliteit in huis. Daar moet iets aan gedaan worden, vindt Europa. In navolging daarvan komt Minister Micky Adriaansens nu met een plan van aanpak.

Mensen beschermen

Makers van overzeese spullen moeten in het vervolg ook een vestiging of aanspreekpunt in de EU hebben, anders mogen ze niks in Nederland verkopen. De ingreep is volgens de minister nodig om mensen te beschermen die spullen hebben gekocht die vervolgens niet blijken te werken of onveilig zijn. "Het is superbelangrijk dat we veilige producten hebben in Nederland", aldus de minister tegen RTL Nieuws.

Het kan zijn dat consumenten daardoor meer gaan betalen voor hun producten. "Dat is de prijs voor veiligheid", aldus Adriaansens. Vanaf volgend jaar moeten de regels ingaan.

Ontplofte zaklamp, USB-stick met virus: de risico's van goedkoop online bestellen
Lees ook

Ontplofte zaklamp, USB-stick met virus: de risico's van goedkoop online bestellen

De Consumentenbond gelooft niet dat deze maatregelen het gouden ei zijn. "Het is een stap in de goede richting, want er komt ontzettend veel troep uit China Europa binnen", zegt woordvoerder Joyce Donat tegen RTL Z. "Alles valt of staat bij controle en handhaving." En dat is nou net het probleem. De Douane kan onmogelijk elk binnenkomend pakket controleren op veiligheid.

Vertegenwoordiger hier?

Dat bedrijven die hun producten in Europa willen afzetten ook hier een vestiging moeten hebben, ziet de Consumentenbond ook niet als oplossing. "Bedrijven moeten zich dan inderdaad wel aan de regels houden, maar de vraag is vervolgens of ze dat doen."

En een vertegenwoordiger hier in Europa, zoals Adriaansens voorstelt? "Wat houdt dat dan in?" vraagt Donat zich af. "Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bedrijven dan slechts een Gmail-account hadden."

Dan nog de kwestie dropshipping: dat zijn zelfstandige eenmanszaakjes (in Europa) met een simpele website. Via die Europese site bestel je eigenlijk direct spullen uit China. Donat wil weten wat daarmee gebeurt. "Je kunt wel achteraf gaan controleren of een product veilig is, maar aan de voorkant – voordat het überhaupt wordt verkocht – daar moet je eigenlijk controleren."

Lees meer over
Micky AdriaansensConsumentenbondDropshippingE-commerce