Vliegmaatschappij Transavia zette Nederlandse stagiairs in als werknemer
Tientallen Nederlandse mbo-leerlingen zijn tijdens hun stage bij luchtvaartmaatschappij Transavia ingezet als werknemers. De leerlingen van verschillende mbo-opleidingen kregen dezelfde taken en verantwoordelijkheden als de stewards en stewardessen in dienst, maar hiervoor ontvingen zij slechts een stagevergoeding.
Dit is in strijd met de wet en dus moet de maatschappij gaan betalen, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Afgelopen jaar startte de Arbeidsinspectie een onderzoek, naar aanleiding van meerdere meldingen. Voor het onderzoek is de inspectie in gesprek gegaan met de betrokken studenten en onderwijsinstellingen. Uit die gesprekken bleek dat het gaat om zestig stagiairs die tussen februari 2022 en juni 2022 stage hebben gelopen bij de luchtvaartmaatschappij.
Wet overtreden
De Arbeidsinspectie wilde aanvankelijk niet zeggen om welke maatschappij het gaat, maar later bevestigde een woordvoerder van Transavia dat het om die maatschappij gaat.
De studenten draaiden voor een langere tijd mee op vluchten en hadden dezelfde werkzaamheden als volwaardige medewerkers. Omdat zij hiervoor alleen een stagevergoeding kregen, werden ze onderbetaald. Dit is een overtreding van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml).
De luchtvaartmaatschappij moet daarom de stagiairs met terugwerkende kracht compenseren. Niet alle leerlingen zullen hetzelfde bedrag ontvangen. Dit hangt af van hoeveel uur de student stage heeft gelopen. Ook moet de maatschappij een boete betalen voor het overtreden van de wet. De hoogte van de boete is nog niet bekend.
Extra inspecties
De maatschappij is op 8 juni op de hoogte gesteld van het feit dat ze de betrokkenen moeten betalen en krijgen hiervoor vier weken de tijd. De Arbeidsinspectie stelt dat 'tijdens de stage de opleiding centraal zou moeten staan, maar deze vooral gericht was op werken en niet op leren.' Ook worden meerdere inspecties in de sector niet uitgesloten.
'Het gaat om jonge mensen die dromen van een mooie carrière. Het is belangrijk dat zij in die weg daar naartoe eerlijk behandeld worden en op een veilige manier een vak kunnen leren. Uiteindelijk worden zowel de studenten als het bedrijfsleven daar beter van', zo stelt de inspectie.