Shell schrapt plan om minder olie op te pompen
Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu komt Shell er dan toch expliciet voor uit. Het olie- en gasconcern blijft vol inzetten op fossiele brandstoffen. Dat maakte het bekend in aanloop naar een belangrijke investeringsdag vandaag in New York.
Zo wil Shell de productie van vloeibaar gemaakt gas (lng) opvoeren, terwijl de olieproductie stabiel blijft. Eerder zei het bedrijf juist dat het de olieproductie met 1 tot 2 procent per jaar zou verlagen om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Hoewel, volgens Shell is er in feite niets veranderd; het doel (twintig procent minder opgepompte olie in tien jaar tijd) zou vorig jaar al zijn behaald - acht jaar eerder. Dat komt vooral doordat Shell een aantal bedrijven heeft verkocht.
Koerswaarde
Ondanks de recordwinsten gaat Shell op de beurs lang niet zo goed als zijn Amerikaanse concurrenten, waaronder ExxonMobil en Chevron; bedrijven die toevallig ook minder aan verduurzaming doen.
Shell is veel minder waard op de beurs dan deze twee concurrenten, en dat is aandeelhouders een doorn in het oog. Aangezien er nog altijd de meeste winst wordt gemaakt op olie en gas, wil Shell topman Wael Sawan daar op inzetten.
"Het is erger dan we hadden verwacht", zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This. "We hadden gehoopt dat ze een beetje stabiel zouden blijven, maar het is wel duidelijk dat de emissies met dit nieuwe beleid omhoog gaan." Van Baal is met Follow This aandeelhouder van verschillende olieconcerns en wil op die manier deze bedrijven van binnenuit dwingen te verduurzamen.
Op ramkoers
"Shell ligt nu op ramkoers met het akkoord van Parijs en met de Nederlandse, rechterlijke uitspraak die stelt dat hun CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent moet zijn gedaald", aldus Van Baal. "Ze negeren hiermee grotendeels hun inspanningsplicht, die door de rechter is opgelegd."
Van Baal probeert continu grote, institutionele beleggers ervan te overtuigen dat ze de korte- en langetermijnrisico's uit elkaar moeten trekken. "Dat er nu zoveel winst wordt gemaakt is dé kans om te investeren in duurzaamheid. Als de doelen van Parijs niet worden gehaald gaat dat uiteindelijk miljarden kosten."
Shell topman Wael Sawan moet balanceren op een dun koord: aan de ene kant is er de druk om te verduurzamen, aan de andere kant willen aandeelhouders waar voor hun geld; tijdens de pandemie werden er immers recordverliezen geleden. Vandaag gaat Sawan op de investeringsdag in New York proberen Amerikaanse beleggers ervan te overtuigen dat investeren in Shell toch een heel goed idee is. De nieuwe plannen moeten daarbij helpen.
"Het is opvallend hoe hard sommige dingen nu worden neergezet", zegt energiedeskundige en oud-Shellmedewerker Jilles van den Beukel. "Geen daling olieproductie, op investeringen in nieuwe energie gaat de handrem. En ze zeggen ook: wij doen wat winstgevend is en waar wij goed in zijn, punt."
In Europa komt dit best stevig aan, maar dat is nu even niet de doelgroep, aldus Van den Beukel. "Ze nemen hiermee een beetje afscheid van Europese beleggers."
Onbegrijpelijk
Milieudefensie vindt het onbegrijpelijk. "Shell moet van de rechter stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. In plaats daarvan gooit Shell nu de reductie van olieproductie in de prullenbak en schroeft Shell zelfs de gasproductie op", reageert de organisatie.
Shell herhaalt ondanks de gedeeltelijke koerswijziging zijn zelfopgelegde klimaatdoelen te willen halen. Die zijn echter ook niet onomstreden. Volgens milieuorganisaties zijn de doelen niet voldoende om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen.
Sawan stelt dat Shell 'winstgevende bedrijfsmodellen moet ontwikkelen die snel kunnen worden opgeschaald'. Met het geld dat daarmee verdiend wordt zou de energietransitie het meest geholpen zijn, meent hij.