Onrust verwacht bij aandeelhoudersvergadering Shell
De nieuwe bestuursvoorzitter van Shell wacht vandaag een onrustige vuurdoop. Klimaatactivisten en een groeiende groep aandeelhouders eisen van de top van Shell meer investeringen in groenere energie en een snellere afbouw van de fossiele activiteiten. De Shell-top is, net als andere oliemaatschappijen, bang dat het de winst omlaag drukt.
De aandeelhouders van Shell zullen vandaag bij de ingang van een congresgebouw in Londen ontvangen worden door activisten van onder meer Milieudefensie, Fossile Free London en Tipping Point. De milieuorganisaties willen dat Shell zo snel mogelijk stopt met olie en gas en zich in plaats daarvan stort op projecten die geen CO2 uitstoten, zoals zonne- en windenergie.
In de vergaderzaal gaat Milieudefensie - dat aandelen Shell heeft gekocht - ook vragen stellen. De groep milieubewuste aandeelhouders van Follow This vraagt andere aandeelhouders bovendien mee te stemmen voor een strategiewijziging met een snellere transitie naar groene energiebronnen. De directie van Shell is fel tegen dit voorstel.
Hoge winsten
Milieuactivisten en Shell-aandeelhouders die vergroening eisen, worden steeds ongeduldiger. Grote oliebedrijven zoals Shell, BP, Total en het Amerikaanse Exxon Mobil boekten in het afgelopen jaar ongekend hoge winsten.
De hoge energieprijzen die burgers en bedrijven betalen vanwege de oorlog in Oekraïne, vloeien voor een groot deel naar de aandeelhouders van de grote oliebedrijven. Onder meer Follow This is boos, omdat Shell net als de andere oliebedrijven nog maar een klein percentage investeert in groene energieprojecten.
Groen niet winstgevend genoeg
Een Shell-bestuurder zei vorige week dat hij wil dat groene energieprojecten winstgevender worden en niet alleen zorgen voor een lagere CO2-uitstoot. Als die winst uitblijft, dan moet het groene project gestopt worden volgens de bestuurder.
Shell is van plan bijna de helft van de laatste kwartaalwinst van 9 miljard dollar naar aandeelhouders over te maken. Het bedrijf steekt volgens milieuactivisten nog maar anderhalf procent van de totale investeringen in groene energie. Shell wil de investeringen in groene energie dit jaar niet laten groeien.
Ook gebruikers stimuleren
Follow This kreeg vorig jaar bij een vergelijkbaar verzoek aan de Shell-top steun van ongeveer 20 procent van de aandeelhouders, een stuk minder steun dan de 30 procent in 2021. Het bedrijf vraagt Shell ook om plannen te maken om de uitstoot van de afnemers van het bedrijf omlaag te brengen. Automobilisten en vliegmaatschappijen die Shell tanken, moeten zo minder gaan uitstoten.
Shell wil zich beperken tot de eigen uitstoot in raffinaderijen en bij de productie van olie en gas. De uitstoot van klanten is echter goed voor het overgrote deel van de emissies van Shell: namelijk 90 procent.
Meer steun, maar niet genoeg
De Nederlandse beleggers MN en PGGM, die respectievelijk optreden namens de pensionfondsen PMT en PFZW, steunen het plan van Follow This om Shell te dwingen sterkere klimaatdoelstellingen te formuleren.
Ook enkele grote Britse pensioeninvesteerders willen het plan steunen. Mark van Baal, oprichter van Follow This, noemt het onderweg naar Londen vanuit de trein een keuze tussen: "Shell laten veranderen of Shell niet laten veranderen." Hij denkt dat meer aandeelhouders hem gaan steunen.
Het voorstel van Follow This is het laatste agendapunt op de aandeelhoudersvergadering vandaag. Maar de verwachting is niet dat Follow This Shell kan dwingen het anders te gaan doen.
Bij een vergadering van BP afgelopen maand kreeg een vergelijkbare resolutie voor meer groene ambities steun van 17 procent van de aandeelhouders. En was een meerderheid van 90 procent vóór de herbenoeming van de door milieuactivisten bekritiseerde president van het bedrijf.