Verdubbeling

Shell boekt hoogste winst in 115 jaar: ruim 36 miljard euro

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP Foto/HHShell boekt hoogste winst in 115 jaar: ruim 36 miljard euro
RTL

Shell heeft op financieel gebied een uitstekend jaar achter de rug. De Britse oliemaatschappij boekte in 2022 een nettowinst van 39,9 miljard dollar (36,2 miljard euro). Een jaar eerder was dat nog ruim 19 miljard dollar.

Shell dankt de hoge winst aan de hoge energieprijzen, die hard zijn gestegen doordat fabrieken weer volop zijn gaan draaien en automobilisten meer de weg op zijn gegaan na het opheffen van coronamaatregelen. Daarbovenop kwamen vervolgens nog eens de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland.

'Kracht van breed portfolio'

In het laatste kwartaal van 2022 werd een nettowinst behaald van 10,4 miljard dollar. In het tweede kwartaal van vorig jaar piekte de winst nog op 18 miljard dollar. De totale omzet van Shell bedroeg over heel 2022 meer dan 386 miljard dollar, tegen 272,6 miljard dollar een jaar eerder.

De cijferpublicatie van Shell is de eerste onder leiding van de nieuwe topman Wael Sawan. Hij volgde begin dit jaar de Nederlander Ben van Beurden op als bestuursvoorzitter. De Libanees-Canadese Sawan zei in een toelichting dat de resultaten 'de kracht van de brede portfolio van Shell laat zien, net als de capaciteit van het bedrijf om belangrijke energie te leveren in een onrustige wereld'.

Ondanks miljardenstrop Rusland boekt Shell 6,7 miljard euro winst
Lees ook

Ondanks miljardenstrop Rusland boekt Shell 6,7 miljard euro winst

De hoge winst wordt door het bedrijf onder meer gebruikt om de aandeelhouders te belonen. In het eerste kwartaal van dit jaar gaat Shell voor 4 miljard dollar aan eigen aandelen in kopen. Door eigen aandelen in te kopen drijft een bedrijf de eigen beurskoers op en daar profiteren beleggers van. Ook wordt het dividend verhoogd.

In 2020 leed Shell nog miljardenverliezen omdat de olieprijzen door de coronacrisis waren gekelderd. Maar door de sterk aangetrokken vraag naar olie door het wereldwijde economische herstel van de crisis doen oliebedrijven weer goede zaken. Op de beurs in Amsterdam is het aandeel Shell dan ook sterk gestegen sinds de pandemie.

Extra belasting

Eerder deze week maakte Shells Amerikaanse branchegenoot ExxonMobil ook al een recordwinst bekend over 2022: liefst 56 miljard dollar.

De hoge brandstof- en gasprijzen zijn een zegen voor fossiele energiemaatschappijen en hun beleggers, maar leiden ook tot kritiek. Zo vindt de Amerikaanse regering dat oliebedrijven woekerwinsten behalen over de rug van de consument en dat ze te weinig doen om de prijzen aan de pomp te verlagen.

In het Verenigd Koninkrijk moeten olie- en gasbedrijven tot en met 2025 extra belasting over hun winst betalen. Het tarief gaat van 40 procent naar 65 procent, maakte - toen nog - de Britse minister van Financiën en huidige premier Rishi Sunak eind mei bekend. In Nederland bleek het onmogelijk om zo'n meevallersheffing op korte termijn in te voeren.

Lees meer over
Wael SawanShellOlieGasEnergieFossiele EnergieDuurzaamheid