Veel meer zonnepanelen

Te veel stroom opgewekt door mooi weer? Deze buurt heeft de oplossing

Door Tessa Beijer··Aangepast:
© RTL NieuwsTe veel stroom opgewekt door mooi weer? Deze buurt heeft de oplossing
RTL

Nog nooit wekten we met z'n allen zo veel zonne-energie op als afgelopen jaar. Maar al die opgewekte stroom heeft ook een keerzijde: het stroomnet raakt op bepaalde plekken behoorlijk vol. Al hebben handige buurtbewoners in Almere daar iets slims op bedacht.

Voor eigenaren van zonnepanelen kan het frustrerend zijn: als het stroomnet vol zit, kunnen de zonnepanelen afslaan. En dat is natuurlijk zonde, omdat  dan de capaciteit van al die zonnepanelen niet wordt benut.

Daar is een app voor

In Almere zijn bewoners - die bijna allemaal zonnepanelen hebben - het volle stroomnet te slim af. Met een app kunnen ze niet alleen hun eigen stroomverbruik zien, maar die van de hele wijk. Vervolgens stemmen ze hun stroomverbruik daarop af.

Het werkt zo: een dongel wordt aangesloten op de slimme meter en geeft direct door wat ieders stroomverbruik is. Zo kan iedereen zien wanneer er veel, en wanneer er weinig zonnestroom beschikbaar is. En als er veel stroom is, kan de elektrische auto worden opgeladen, of kan de vaatwasser aan. Op die manier wordt het volle stroomnet ontlast.

Veel meer zonnepanelen: bijna de helft meer energie uit zon in 2022
Lees ook

Veel meer zonnepanelen: bijna de helft meer energie uit zon in 2022

Het is een idee van Luuk Wiehink en Roel Oortgiesen, die een app ontwikkelden waaraan de dongel gekoppeld is. Wanneer je stroom opwekt met zonnepanelen, kun je die opgewekte stroom meestal niet 100 procent zelf gebruiken.

Stroom die over is, gaat terug het net op. "Je deelt als het ware de stroom die je over hebt", legt hij uit. Want als de buurman op dat moment ook stroom gaat verbruiken, wordt die stroom direct lokaal weer gebruikt. En je ontlast het stroomnet ermee. 

Het idee is dus om de opgewekte groene stroom zo veel mogelijk dichtbij huis te verbruiken. Een goed idee, vinden experts. De mogelijkheid om energie te delen ziet Theo Scholte, woordvoerder van Netbeheer Nederland, helemaal zitten. "Het bespaart ook weer energietransport over het stroomnet."

In de app zien bewoners hoe het met de stroom in de wijk staat.
In de app zien bewoners hoe het met de stroom in de wijk staat.

'Ik zit de hele dag op m’n appje te kijken'

Maar wat betekent het voor de bewoners? Zien die het wel zitten om zich helemaal over te leveren aan de beschikbaarheid van het stroomnet? "Je gaat veel bewuster met de stroom om", zegt bewoner Jos Wieleman. Hij haalde de pilot naar zijn woonwijk in Almere, waar veel mensen zonnepanelen hebben.

Hij kijkt regelmatig op zijn appje, zegt hij lachend. "Als er veel stroom is, laad ik bijvoorbeeld de elektrische fiets op. En de was draaien we nu overdag in plaats van 's nachts."

Hij wil op zonnige dagen de capaciteit van de zonnepanelen maximaal benutten. "Het is ook leuk om ermee bezig te zijn. Je bespaart al 10 procent omdat je zo’n appje hebt. Als mijn zoon een kwartier onder de douche staat zeg ik: kijk eens, je hebt 3 euro verstookt. En we willen met zijn allen continuïteit van stroomlevering hebben. Bovendien zijn we allemaal de dupe als het netwerk overbelast raakt. Dat kost ons geld en ongemak."

Een stap verder

Experts willen in de toekomst nog wel een stap verder gaan. Het zou helemaal mooi zijn als buurtbewoners zonnepanelen kunnen delen en de lokaal opgewekte stroom ook samen kunnen opslaan.

Annelies Huygen, bijzonder hoogleraar Regulering van energiemarkten aan de Universiteit van Utrecht en werkzaam bij TNO zegt dat wet- en regelgeving nog achterloopt op dat gebied. "Het systeem is er niet op ingericht en er is nog geen passende vergoeding."

Ze hoopt dat hierin geïnvesteerd wordt en dat alle wettelijke belemmeringen worden afgeschaft. "Dit soort plannen zijn fantastische ideeën. Dit is het energiesysteem van de toekomst."