Hoogst in Bloemendaal, laagst in Pekela: zo snel steeg de WOZ bij jou
De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland is dit jaar vastgesteld op 369.000 euro. Dat is 16,4 procent hoger dan een jaar eerder en bovendien de hoogste marktwaarde ooit die door gemeenten is vastgesteld. Daar is zeker niet iedereen het mee eens: er wordt ook veel meer bezwaar gemaakt. Zoek in dit stuk op hoe snel de WOZ bij jou in de buurt steeg.
Dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Nederland een forse sprong omhoog zou maken, was begin dit jaar al duidelijk. De Waarderingskamer, die toezicht houdt op taxaties van woningen en andere gebouwen ging toen uit van gemiddelde stijging van 17 procent.
De definitieve cijfers die het Centraal Bureau van de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd komen iets lager uit, maar zijn nog steeds historisch hoog. Waar de gemiddelde WOZ-waarde van een woning een jaar geleden 315.000 euro bedroeg (toen ook al de hoogste waarde ooit) is het record aangescherpt naar nu 369.000 euro voor in totaal 9,3 miljoen woningen.
Bekijk hier hoeveel de WOZ-waarde in jouw gemeente gemiddeld steeg:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Flevoland in de lift
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in de gemeente Lelystad steeg met liefst 26,3 procent, waarmee het landelijk koploper is. Het droeg bij aan de hogere waarden voor de provincie Flevoland waar de WOZ-waarde nu gemiddeld 348.000 euro is, 19,2 procent hoger dan een jaar eerder en de sterkst stijgende provincie.
Maar ook in de grote steden stegen de gemiddelde WOZ-waardes. Dat gebeurde vooral in Utrecht (+17,6 procent) en in Amsterdam (+19,1 procent). Noord-Holland heeft de hoogste gemiddelde WOZ-waarde van alle provincies (461.000 euro). Terwijl de marktwaarde van woningen in Groningen met gemiddeld 268.000 euro het laagst is vastgesteld.
Op gemeenteniveau worden woningen in de Noord-Hollandse gemeente Bloemendaal het hoogst gewaardeerd (gemiddeld 932.000 euro) en in de Groningse gemeente Pekela het laagste (194.000 euro).
Hogere WOZ = meer belasting
De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de heffing van belastingen door gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst. Naast de onroerendezaakbelasting (OZB) kijken sommige gemeenten naar de WOZ-waarde als uitgangspunt voor de rioolheffing en afvalstoffenheffing.
Peildatum jaar eerder
Dat de WOZ-waarden zo hard stijgen, terwijl dat niet langer geldt voor de huizenprijzen is niet gek. Dat komt namelijk omdat de peildatum een jaar achterloopt: de WOZ-waarden van dit jaar zijn bepaald op 1 januari vorig jaar. Toen was sprake van een oververhitte woningmarkt vol prijsstijgingen en overbieden.
Bij het vaststellen van de WOZ-waarde wordt gekeken naar meer factoren. Zo wordt gekeken naar de bedragen waarvoor vergelijkbare huizen in de buurt zijn verkocht rond de peildatum. In sommige gevallen worden huizeneigenaren gevraagd om foto's van hun keuken of badkamer zodat de waarde beter kan worden bepaald.
Meer bezwaar gemaakt
Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen de jaarlijks vastgestelde WOZ-waarde. Daarvoor kan een eigenaar zijn woning zelf vergelijken met anderen woningen via het WOZ-waardeloket dat voor iedereen toegankelijk is. Zo'n bezwaar moet gemaakt worden binnen zes weken na het ontvangen van een WOZ-beschikking, die doorgaans in de eerste maanden van het jaar wordt opgestuurd.
Dat bezwaar maken gebeurt dit jaar volop. Uit cijfers van de Waarderingskamer blijkt dat in april van dit jaar 7,2 procent van de woningen 'onder bezwaar' lag, wat neer komt op 595.000 woningen. Dat is een stuk hoger dan de drie jaar ervoor (gemiddeld 3,1 procent, of 256.000 woningen).