Rentes op een rij

Grote winst, kleine spaarrente: hier krijg je meer voor je spaargeld

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Kim van DamGrote winst, kleine spaarrente: hier krijg je meer voor je spaargeld
RTL

ING en ABN Amro verdubbelen hun winsten, maar de spaarrentes bij de grootbanken doen dat allerminst. Consumenten maken volgens ABN-topman Robert Swaak zelf de keuze: blijven of vertrekken? We maakten alvast een lijstje: hier kun je heen met je spaargeld.

Dat de winst van ABN Amro in het tweede kwartaal is verdubbeld tot 870 miljoen euro, is vooralsnog vooral goed nieuws voor de bank zelf. Of de spaarrente bij de bank (1,25 procent tot 1 miljoen) verder omhoog gaat, waardoor klanten van de bank ook meer profiteren van de hogere rentestanden, wil topman Swaak niet zeggen.

Bij ING (1,25 procent tot 10.000 euro, daarna 1,15 procent) is de situatie nagenoeg gelijk. Ook hier verdubbelde de winst het afgelopen kwartaal ten opzichte van vorig jaar en kwam uit op maar liefst 2,2 miljard euro. En terwijl voor leningen beduidend meer rente wordt gevraagd, is de bank een stuk minder geld kwijt aan spaarrente.

De banken gaan financieel lekker, onder meer omdat ze meer rente krijgen voor het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank stallen. De ECB heeft het belangrijkste rentetarief in een recordtempo verhoogd, van een negatieve 0,5 procent vorig jaar tot 3,75 procent nu.

Dat de spaarrentes daar bij de meeste banken ver onder blijven, heeft volgens hen te maken met zowel de kosten als de inkomsten. Onder meer hypotheken brengen op dit moment relatief weinig op. Zowel ING als ABN willen de spaarrentes daarom enkel voorzichtig verhogen.

ECB-rente stijgt naar recordhoogte, dit is waarom de spaarrente ver achterblijft
Lees ook

ECB-rente stijgt naar recordhoogte, dit is waarom de spaarrente ver achterblijft

Bij ASN Bank (1,2 procent) en SNS (maximaal 1 procent) van moederbedrijf De Volksbank liggen de spaarrentes zelfs nog lager. Volgens geldexpert Amanda Bulthuis van Geld.nl is er 'geen prikkel om de rente te verhogen', omdat consumenten niet snel van bank switchen.

Dat doen ze mede, omdat ze na alle problemen in de bankenwereld voorzichtiger zijn geworden, aldus Bulthuis. Toch valt er voor consumenten best wat te kiezen, zegt ze. Zo krijg je bij kleinere Nederlandse banken, zoals Bunq, vaak wel een hogere rente.

© RTL Z

Ook bij banken in het buitenland, zoals in Spanje, Frankrijk of Estland, krijg je al snel meer dan 2,5 procent. Volgens Bulthuis moeten consumenten wel opletten of een bank onder het zogenoemde depositogarantiesysteem valt. Dat garandeert dat mensen geld terugkrijgen bij een faillissement van de bank, in elk geval tot 100.000 euro aan spaargeld.

"De meeste Europese banken vallen onder dit systeem", zegt Bulthuis. Ook moeten spaarders goed letten op de belastingregels in een land.

Hoewel in het buitenland de spaarrentes dus vaak hoger liggen, is er ook daar kritiek op de hoge winsten van de banken. Zo wil de regering in Italië extra belasting heffen op de zogeheten overwinsten van banken. Ook in andere landen wordt nagedacht over maatregelen. In Nederland is zo'n belasting niet in de maak, al gaan er wel stemmen voor op.

© RTL Z

Voor zogenoemde spaardeposito's, waarbij je je geld voor een langere periode vastzet, krijg je als spaarder ook meer terug. "Die rentes zijn ook behoorlijk gestegen", zegt Bulthuis, zowel in Nederland als in het buitenland.

Lees meer over
ING BankABN AMRORabobankVolksbank