Big Bazar wil twintig verlieslatende winkels sluiten
De eigenaar van Big Bazar hoopt in totaal twintig verlieslatende zaken te sluiten en wil voor nog eens twintig van de meer dan honderd zaken een huurverlaging afdwingen.
Dat bevestigt Heerke Kooistra, eigenaar van Big Bazar, na berichtgeving van het ANP. Een deel van die twintig winkels is inmiddels al gesloten, door tussenkomst van de rechter. Die liet panden ontruimen in onder meer Schagen en Wormer, vanwege flinke huurachterstanden.
Geen huurverhoging
Volgens Kooistra zijn dit voorbeelden van zaken die niet goed lopen. Als pandeigenaren weigeren te praten over het openbreken van een huurcontract, rest er volgens de ondernemer niets anders dan dat Big Bazar stopt met het overmaken van de huur en zaken tot aan de rechter worden uitgevochten. "We accepteren geen huurverhogingen meer", zegt hij.
Een huurcontract voor een winkelruimte tussentijds beëindigen kan niet zomaar. "Over een tussentijdse beëindiging moeten beide partijen het eens zijn", zegt Koert Gobbens advocaat op het gebied van vastgoed- en huurrecht bij Yur Advocaten te Rotterdam.
Zijn er huurachterstanden, zoals bij Big Bazar, dan kan een verhuurder naar de rechter stappen om te pogen een contract tussentijds door de rechter te laten ontbinden. Dat is voor een huurder zoals Big Bazar meestal niet de meest wenselijke optie, omdat een verhuurder bij ontbinding van een contract bijna altijd ook recht heeft op schadevergoeding. "Dan moet de huurder bijvoorbeeld de resterende looptijd van een contract vergoeden", aldus Gobbens.
Wil je als huurder tussentijds van van een huurcontract af en kom je er in onderling overleg met de verhuurder niet uit, dan kun je volgens de advocaat beter op zoek gaan naar een vervangende huurder en kijken of verhuurder bereid is om die te accepteren. "Dan kom je vaak chiquer en met minder kleerscheuren van een contract af."
Deal
Inmiddels hebben zich meerdere schuldeisers van Big Bazar gemeld, verhuurders, maar ook leveranciers. Door alle verhalen in de media zijn die leveranciers inmiddels bang geworden dat ze niet betaald krijgen en willen sommigen geld zien alvorens te leveren, zegt Kooistra. Een van de verhuurders vroeg faillissement aan, die zaak dient eind deze maand.
Kooistra zelf denkt echter met de eisers tot een deal te komen en zijn bedrijf op deze manier weer financieel gezond te maken. Big Bazar kampt, net als veel andere retailers, met stijgende kosten en teruglopende omzetten.
"Huurverhogingen van 14 procent, jaar na jaar, dat houdt geen retailer vol. De enige die hier aan verdient is de vastgoedeigenaar", aldus Kooistra.
1600 werknemers
Big Bazar werd in 2021 verkocht door Mirage Retail, het moederbedrijf van Blokker. Volgens de website van Big Bazar werken er 1600 mensen in zo’n 122 winkels en op het kantoor in Diemen. Hoe Big Bazar er financieel voorstaat is niet duidelijk, er werden nog geen cijfers gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.