'Koopjesketen heeft het moeilijk'

Big Bazar kampt met forse huurachterstanden, panden ontruimd

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANPBig Bazar kampt met forse huurachterstanden, panden ontruimd
RTL

Winkelketen Big Bazar kan de huur voor meerdere winkels niet ophoesten en heeft het aan de stok met verhuurders vanwege grote betaalachterstanden. Eén van de verhuurders stapte naar de rechter, die twee panden laat ontruimen.

De rechtbank in Alkmaar veroordeelde Big Bazar vorige week tot een betaling van ruim 89.000 euro aan achterstallige huur voor twee panden in Schagen en Wormer. Die panden moet het bedrijf ook binnen een maand verlaten en bezemschoon opleveren. 

Pandeigenaar Hoorne Vastgoed stapte deze maand naar de rechter, omdat de koopjesketen volgens het bedrijf 'stelselmatig niet, niet geheel of te laat betaalt' en inmiddels een betaalachterstand van enkele maanden had opgelopen. 

De verhuurder wil verder niet ingaan op vragen van RTL Nieuws, omdat het geen uitspraken wil doen over klanten, zo laat een woordvoerder weten.

Meer problemen

Duidelijk is wel dat de problemen niet alleen in Noord-Holland spelen. Ook bij vestigingen in Vlaardingen en 's-Gravenzande zijn er huurachterstanden, zo bevestigt Renpart Vastgoed.

"Big Bazar heeft het moeilijk", zegt een woordvoerder van het bedrijf dat eigenaar is van meerdere winkelcentra en -panden in de regio. "We doen er alles aan om de huur op te halen en de problemen op te lossen", aldus de woordvoerder.

De vastgoedpartij denkt echter ook na over juridische stappen tegen Big Bazar, zo laten ze weten. Het bedrijf wil verder geen details delen.

Friese ondernemer

Big Bazar, eigendom van de Friese ondernemer Heerke Kooistra en zijn bedrijf BB-Retail, reageerde in eerste instantie niet op vragen van RTL, het bedrijf kwam dinsdagmiddag wel met een verklaring. Overigens was het bedrijf, hoewel volgens de rechtbank behoorlijk opgeroepen, ook niet aanwezig in de rechtszaal en werd de uitspraak bij verstek gedaan.

Big Bazar erkent problemen: 'Geen gedwongen ontslagen'
Lees ook

Big Bazar erkent problemen: 'Geen gedwongen ontslagen'

Big Bazar werd in 2021 verkocht door Mirage Retail, het moederbedrijf van Blokker. Volgens de website van Big Bazar werken er 1.600 mensen in zo’n 122 winkels en op het kantoor in Diemen. Hoe Big Bazar er financieel voorstaat is niet duidelijk, er werden nog geen cijfers gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Retail heeft het zwaar

Veel Nederlandse retailbedrijven hebben het zwaar. Coronaschulden, hoge inflatie en een terughoudende consumenten zorgen voor hoge kosten en teruglopende omzetten. 

Het aantal faillissementen loopt op. Modeketens Score en Scotch & Soda gingen recent bijvoorbeeld op de fles. Ook fietsenmaker VanMoof is failliet verklaard.

Heeft u tips of opmerkingen over Big Bazar of andere retailers? Stuur een mail naar de redactie.

Lees meer over
Big Bazar