Accijnsverhoging

Volle tank benzine wordt in januari tientje duurder

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Getty Images.Volle tank benzine wordt in januari tientje duurder
RTL

Autobezitters kunnen de borst nat maken. De benzineprijs gaat door een accijnsverhoging in januari 2024 met bijna 21 cent per liter omhoog. Op een tank van 45 liter betaal je dan dus bijna een tientje meer. Ook dieselrijders moeten meer gaan betalen. Een liter diesel gaat ongeveer 13,5 cent meer kosten, ofwel bijna 6 euro voor een volle tank.

Dat blijkt uit antwoord op Kamervragen. Er was al langer bekend dat de prijzen zouden stijgen omdat accijnsverlagingen werden teruggedraaid, maar de exacte berekening was niet bekend. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt stelde daar vragen over die nu door staatssecretaris Marnix van Rij beantwoord zijn.

Er is wel één klein lichtpuntje: het demissionaire kabinet kan beslissen om het kabinetsbeleid te veranderen en de prijsverhoging te schrappen. Er zijn twee geschikte momenten om naar de accijnzen te kijken: bij de behandeling van het Belastingplan 2024 in de Tweede Kamer of bij het samenstellen van de begroting voor volgend jaar. 

Historie

Vanwege de torenhoge inflatie verlaagde de overheid in april 2022 de accijnzen voor benzine, diesel en LPG met 21 procent. Benzine werd toen 17 cent per liter goedkoper, diesel 11 cent. Deze belastingverlaging werd al eens verlengd tot 1 juli, maar daarna werd de helft van de accijnsverlaging al teruggedraaid. Het tweede deel volgt in januari 2024. 

De geplande verhoging bestaat uit meerdere delen. Allereerst stijgen de accijnzen. Die van benzine met 8,7 cent en die van diesel met 5,6 cent. Het gaat dan om het terugdraaien van de eerdere verlaging. Dan zijn we er echter nog niet.

De overheid wil de accijnstarieven ook verhogen vanwege de inflatie. Die is nog altijd schrikbarend hoog, waardoor de accijnzen op benzine en diesel nog eens met respectievelijk ruim 8 cent en 5,5 cent omhoog gaan. Dan zit je dus al op een verhoging van ruim 17 cent voor benzine en 11 cent voor diesel. Maar over accijnzen wordt ook btw (21%) gerekend.

België 36 cent goedkoper

Dan kom je dus 21 cent en 13,5 cent accijnsstijging per liter uit. Nederland is daarmee koploper in Europa. Gevraagd naar de prijsverschillen met onze buurlanden stelt Van Rij: "Op basis van de meest actuele tarieven bedraagt het verwachte accijnsverschil voor benzine met België 36 eurocent per liter en met Duitsland 31 cent per liter." 

Bij diesel is het verschil met België kleiner, slechts 3 cent. Daarmee is voor een dieselrijder een rit naar België de moeite niet. Tanken in Duitsland loont -afhankelijk van de reisafstand- nog wel, het accijnsverschil ligt dan op 16 cent per liter, aldus de berekeningen van Van Rij.

Deel korting aan de pomp blijft misschien toch
Lees ook

Deel korting aan de pomp blijft misschien toch

Tanken over de grens

"Het prijsverschil is nog hoger omdat er ook nog btw over accijnzen gerekend wordt", merkt Omtzigt op Twitter op. "Dat leidt tot grote grenseffecten. Het leidt tot extra inflatie. Dus de regering zal actie moeten ondernemen."  

De Tweede Kamer vroeg bij behandeling van de voorjaarsnota al aan het kabinet om in augustus nog eens te kijken of het mogelijk is om de accijnsverhoging in januari te schrappen.

Schatkist leger

Het kabinet wil niet op die besluitvorming vooruit lopen vanwege de demissionaire status en vanwege de fikse som aan gemist geld voor de schatkist die met het schrappen van de verhoging gepaard gaat, aldus de staatssecretaris in zijn antwoorden aan Omtzigt. 

Het is dus afwachten, maar volgens de huidige plannen moeten automobilisten meer gaan betalen. Ter compensatie kijkt het kabinet wel naar de mogelijkheid om de onbelaste woon-werkvergoeding met 1 cent per kilometer te verhogen.

Lees meer over
BenzineprijsBenzinetekortDieselBelastingLink in bioZ link in bio