Deel korting aan de pomp blijft misschien toch
Op 1 juli gaan de prijzen aan de pomp flink omhoog. De helft van de accijnskorting die het kabinet vorig jaar doorvoerde wordt dan teruggedraaid. Op 1 januari vervalt de rest van de korting, tenzij dat tot te grote verschillen leidt met omringende landen. "We lopen niet met oogkleppen op", zegt staatssecretaris Van Rij van Financiën op RTL Z.
De prijzen van benzine en diesel stegen vorig jaar flink door de oorlog in Oekraïne. Om de pijn voor de portemonnee te verzachten, besloot het kabinet de accijns op brandstoffen tijdelijk te verlagen. Benzine ging 17 cent in prijs omlaag en diesel werd 11 cent goedkoper.
Deze korting wordt komende tijd in twee stappen weer afgeschaft. In juli wordt de korting de helft minder. Omdat daar nog inflatiecorrectie bovenop komt, gaat de prijs voor een liter benzine met 14 cent omhoog en de prijs voor een liter diesel met 10 cent. In januari is de accijnskorting dan helemaal verleden tijd.
Kwartje
Daar bovenop komt begin volgend jaar ook weer inflatiecorrectie. "Dan gaat het behoorlijk stijgen", beaamt Van Rij. De totale prijsstijging van een liter benzine ten opzichte van wat je nu aan de pomp betaalt gaat dan richting de 25 cent.
Het kabinet gaat wel in de gaten houden wat de effecten zijn in de grensstreek, zegt Van Rij. "Want je wilt niet te veel uiteenlopen. Ik denk dat we in het najaar goed moeten kijken hoe de vlag erbij hangt." In België ben je op dit moment al zo'n 10 cent goedkoper uit aan de pomp.
Kijk hier het fragment uit de uitzending van RTL Z waarin de staatssecretaris zijn uitspraken doet:
Als het verschil met omringende landen te groot wordt, kan het kabinet besluiten het tweede deel van de accijnskorting te behouden. Een andere optie is om in januari geen inflatiecorrectie door te voeren. "Maar dan moet ik wel met mijn minister gaan zitten", zegt Van Rij. Want dat scheelt honderden miljoenen euro's aan inkomsten voor de schatkist.