Omwonenden Tata Steel starten massaclaim tegen vervuilende staalfabriek
De Stichting Frisse Wind, die opkomt voor de belangen van omwonenden van Tata Steel, stelt de staalfabriek aansprakelijk voor de schade die mensen in de omgeving van de fabriek ondervinden door de uitstoot van schadelijke stoffen. Daarmee wordt de eerste stap gezet in een massaclaimprocedure.
De aansprakelijkstelling is door een deurwaarder afgeleverd bij Tata Steel, maakte de stichting vandaag bekend.
1400 gedupeerden melden zich
Volgens Frisse Wind hebben de afgelopen maanden 1400 mensen zich gemeld, die zeggen gedupeerd te zijn door Tata Steel. Het gaat vooral om mensen uit de omringende gemeenten IJmuiden, Beverwijk en Wijk aan Zee.
Ook hebben mensen zich gemeld die vanwege Tata Steel verhuisd zijn én 'tientallen (oud-)medewerkers' met gezondheidsklachten.
Kankerverwekkende stoffen
Tata Steel ligt al een aantal jaren onder vuur, omdat er hoge concentraties van kankerverwekkende stoffen worden gemeten. Stof dat neerdaalt in de omgeving van de fabrieken bevat schadelijke metalen als lood, mangaan, vanadium en chroom, maar ook Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK), een verzamelnaam voor een aantal kankerverwekkende stoffen.
Het bedrijf neemt al maatregelen die de uitstoot en neerslag van de schadelijke stoffen drastisch terug moeten brengen, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde in maart dat er voor de meeste van die stoffen nog geen noemenswaardige daling gemeten kon worden.
Daarbij werd wel aangetekend dat dat niet per se betekent dat de uitstoot niet is afgenomen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat stof dat eerder is neergedaald telkens weer opwaait.
Tata Steel studeert
Tata Steel bevestigt in een korte verklaring dat het de aansprakelijkstelling heeft ontvangen en dat het de brief gedetailleerd gaat bestuderen.
De Stichting Frisse Wind stelt Tata aansprakelijk voor materiële, immateriële en persoonsschade die mensen hebben opgelopen als gevolg van de uitstoot van de staalfabriek.
Eerste stap
De aansprakelijkstelling is de eerste stap in een massaclaimprocedure. Frisse Wind laat weten dat in zo'n procedure er eerste gekeken moet worden of de partijen er onderling uit kunnen komen en dat Tata een maand de tijd heeft om te reageren op de brief.
"Tata Steel heeft decennialang winst kunnen maken door grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen over de regio uit te stoten. Dit is ten koste gegaan van vele omwonenden. Het is moreel niet meer dan logisch dat daar een vergoeding tegenover zou moeten staan", aldus John Beer van Frisse Wind.
Hoogte claim nog niet duidelijk
Hoeveel geld de gedupeerden uiteindelijk willen eisen van Tata is nog niet duidelijk. "Ik heb geen idee wat een goed bedrag zou zijn. Maar dat het substantieel is, mag duidelijk zijn", vertelt Beer.
Hij verwacht overigens niet dat zijn stichting en Tata Steel er samen uit gaan komen zonder tussenkomst van de rechter. "Op dit ogenblik acht ik de kans dat we het buiten de rechtbank kunnen regelen, niet zo groot."