Mysteryland eerste grote festival op groene stroom
Festivals willen maar wat graag verduurzamen. Zo worden de bekertjes en munten al volop gerecycled, maar qua stroomvoorziening is er nog een wereld te winnen. Dit weekend is Mysteryland het eerste grote festival in Nederland dat voor meer dan 80 procent draait op groene stroom.
Er wordt compost gemaakt van afval, herbruikbaar servies gebruikt, vegetarisch eten verkocht, statiegeld gerekend voor plastic bekers; de evenementenbranche heeft niet stilgezeten als het gaat om duurzame initiatieven.
Toch was er één grote energieslurper waar nog weinig groenere oplossingen voor waren: de stroom werd veelal opgewekt door dieselaggregaten.
Zonnepanelen
Maar Mysteryland doet het dit jaar heel anders. Als eerste grote festival van Nederland, er worden komend weekend zo'n 130 duizend bezoekers verwacht, wekt het energie op met zonnepanelen. Hiermee is tachtig procent van de energie groen.
"Mysteryland is al een poos bezig met duurzaamheid en heeft door de jaren heen al een boel stappen in gezet", zegt Maarten van 't Veld, projectmanager Mysteryland.
"Op papier is het heel makkelijk, maar de capaciteit op het stroomnet is een uitdaging. En er gaan een boel kosten mee gepaard. Gelukkig hebben we in de gemeente een goede partner, om dat gezamenlijk te kunnen financieren." Van 't Veld heeft het over enkele tonnen, die hij naar eigen zeggen niet direct allemaal terugverdient.
Speakers en lichten op zonnestroom
De stroom wordt opgewekt door de 1408 zonnepanelen van ondernemer Jos Koeckhoven. Hij woont en werkt vlak naast het terrein.
De speakers, de lichten, de stroompunten op de camping; ruim 80 procent wordt opgewekt met de energie uit zijn zonnepanelen. In 2018 zijn de zonnepanelen al aangelegd, en nu draait Mysteryland pas voor een groot deel op zonnestroom. Een project van lange adem dus.
Destijds was Mysteryland er als de kippen bij. "Zodra je zonnepanelen hebt, willen wij als eerste om tafel om te kijken of we het kunnen gebruiken", zei Mysteryland tegen Koeckhoven. De ondernemer moest nog wel op zoek naar een andere partij die de stroom wilde afnemen, Mysteryland gebruikt het immers maar twee weken per jaar. Dat is inmiddels allemaal gelukt.
Volgens Willem Westermann, van de Vereniging van Evenementmakers (VVEM), is groene stroom een goede ontwikkeling. "Maar zeker niet nieuw, we zijn hier al twintig jaar mee aan het experimenteren." Westermann benadrukt dat er ook met aggregaten goede stappen worden gezet. Er wordt bijvoorbeeld niet alleen reguliere diesel gebruikt, maar ook gewerkt met biobrandstoffen.
Niet monomaan
"Je moet er voor zorgen niet monomaan te gaan denken", zegt Westermann. "Dus niet: we moeten helemáál geen aggregaten meer toelaten. Maak een combinatie."
Dat doet ook Mysteryland, al is het maar voor de back-ups. "Er zijn altijd kansen dat dingen mis gaan", zegt projectmanager Van 't Veld. "En áls het mis gaat, hebben we voor deze eerste editie back-ups staan, zodat we altijd door kunnen gaan. Want: 'The show must go on'."
In deze video zie je dat een investering in groene energie veel meer opleverde dan investeren in fossiele bedrijven: