Check je contract

Let op: bij deze drie energieleveranciers betaal je flink meer dan bij de rest

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Laurens van PuttenLet op: bij deze drie energieleveranciers betaal je flink meer dan bij de rest
RTL

Wie een nieuw vast energiecontract afsluit, moet goed opletten. Vanaf 1 januari 2024 bestaat het prijsplafond niet meer en dat kan betekenen dat je ineens flink meer betaalt. Zeker als je een contract hebt lopen bij kleine aanbieders HEM, OM Nieuwe Energie of PrikEnergie.

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt publiceert vandaag opnieuw de Monitor Consumentenmarkt Energie. Daaruit blijkt dat er nog drie leveranciers zijn die energietarieven ver boven het prijsplafond vragen.

Honderden euro's duurder

De tarieven voor het prijsplafond zijn 0,40 euro voor een kWh elektriciteit en 1,45 euro voor een kubieke meter (m3) gas. OM Nieuwe Energie vraagt 0,43 euro voor elektriciteit en 1,50 voor gas. PrikEnergie zit alleen qua stroomprijs boven het prijsplafond: 0,44 euro per kWh.

Maar bij HEM liggen de prijs fors hoger dan het prijsplafond met 0,70 euro of 0,91 euro voor elektriciteit en 2,19 euro of 2,67 euro voor gas. Klanten die nu een vast contact afsluiten bij deze leveranciers betalen vanaf 1 januari dus deze hogere contractprijs.

"Daar willen wij voor waarschuwen", zegt een woordvoerder van de ACM. "Zeker met het oog op de winter, wanneer er weer meer gestookt zal worden. Bij OM Nieuwe Energie en PrikEnergie kost je dat vanaf volgend jaar zo enkele tientjes extra per maand, en bij HEM kan het zelfs gaan om honderden euro's."

Yebbo (PrikEnergie) plaatst als kanttekening dat de Monitor van de ACM een momentopname betreft. "De tarieven voor de maand oktober zijn voor zowel het variabele als het vaste tarief onder het prijsplafond." Ook zeggen ze dat hun teruglevertarieven voor klanten met zonnepanelen veel hoger zijn dan bij andere leveranciers.

Ook OM Nieuwe Energie houd het op een momentopname en zegt dat 'andere producten daarentegen wel goedkoper zijn dan bij andere aanbieders in de markt'.

Blijf jij onder het prijsplafond voor energie? Zoek het hier op
Lees ook

Blijf jij onder het prijsplafond voor energie? Zoek het hier op

Niet gevreesd, uit de Energiemonitor blijkt ook dat er voldoende keus is voor vaste contracten met prijzen onder het energieplafond. Daarnaast zijn er ook veel opties voor variabele en dynamische energiecontracten.

Goed opletten

"Omdat het nieuwe stookseizoen weer voor de deur staat is dit een goed moment om te controleren of je energiecontract 'winterklaar' is", zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. "Het prijsplafond houdt midden in de winter op te bestaan, dus dat betekent dat consumenten dan weer gewoon de prijs van hun energieleverancier moeten betalen." Let daarom op de prijzen per kWh uur voor stroom en per m3 gas.

Er zijn diverse vergelijkingssites waar consumenten terecht kunnen. "Een ongevraagd aanbod, bijvoorbeeld via de telefoon of van een verkoper aan de deur is eigenlijk nooit de beste keuze", aldus Van Houten. Daarom waarschuwt de ACM consumenten alert te blijven en niet zomaar in te gaan op een ongevraagd aanbod van een leverancier.

Het aantal vaste contracten is in de maand juli flink gestegen. In die maand hadden bijna 2,4 miljoen huishoudens een vast contract. Dat zijn er echter ruim een miljoen minder vergeleken met het aantal op 31 december 2022 (bijna 3,7 miljoen). "In die zin is de stijging van het aantal vaste contracten relatief", aldus een woordvoerder van ACM. 

Overstappers

In de grafiek hieronder is ook te zien hoeveel mensen afgelopen tijd zijn overgestapt naar een andere energieleverancier. In juli was dat cijfer aanzienlijk hoger. "Dit zie je elke zomer. Mensen bekijken dan hun energiecontract."

© ACM

Rol ACM

De ACM houdt toezicht op de energieleveranciers. Zijn zij goed voorbereid op de winter en zijn zij betrouwbaar? Zo niet, dan kan de ACM de vergunning van een leverancier intrekken. Ook treedt de ACM op tegen misleidende reclames en houdt het de tarieven in de gaten. Een tarief mag best hoog zijn, als dat maar te verantwoorden is.

Lees meer over
Autoriteit Consument en MarktEnergieEnergierekening