Bedrijven

'Bokito-cultuur' bij Refresco, ceo intimideerde hr-directeur

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANP'Bokito-cultuur' bij Refresco, ceo intimideerde hr-directeur
RTL

Bestuursvoorzitter Hans Roelofs van de beursgenoteerde frisdrankgigant Refresco heeft een vrouwelijke personeelsdirecteur die hij wilde ontslaan, keihard geïntimideerd. "We gaan het zien, dat ik alles uit de kast wil halen om je nu echt onderuit te halen."

Volgens het Haagse gerechtshof was er sprake van intimidatie, ook omdat Roelofs tijdens het gesprek enkele malen op tafel sloeg om zijn woorden kracht bij te zetten. 'De wijze van bejegening' van de personeelsdirecteur gaat 'de grenzen van goed werkgeverschap ver te buiten', oordeelde het Hof.

Verwijtbaar gehandeld

Omdat Refresco daarmee 'ernstig verwijtbaar heeft gehandeld', ontvangt de directeur een vergoeding. Die valt overigens veel minder hoog uit dan zij had geëist.

De personeelsdirecteur trad in de herfst van 2015 aan bij de beursgenoteerde bottelaar van frisdranken, met een omzet van 2 miljard euro en 5500 werknemers.

De vrouw, die we uit redactionele overwegingen niet bij naam noemen, ontving een jaarsalaris van 180.000 euro en bonus en kreeg eind 2015 een goede beoordeling. Maar twee maanden later vertelde topman Roelofs dat hij haar wilde ontslaan.

Loslippig

In de rechtszaken die volgden, bleek dat de personeelsdirecteur op een sociaal evenement loslippig was geweest. Ze had een eveneens daar aanwezige advocate verteld dat Refresco bezig was met een reeks overnames en een sprong naar de VS wilde maken.

Ook vertelde zij haar dat Refresco vol zat met 'Bokito’s', waarvan topman Roelofs de grootste was. De financieel bestuurder zou 'saai, maar slim' zijn. En haar direct leidinggevende 'zou er helemaal niets van hebben begrepen'.

Niet zo verstandig, want de advocate kende Roelofs via het Aidsfonds. Zij stelde de Refresco-topman telefonisch op de hoogte van de loslippigheid van de personeelsdirecteur. Die verloor daardoor het vertrouwen in haar, en wilde van haar af.

Geluidsopname

Dat dit weinig zachtzinnig ging, blijkt uit een heimelijk gemaakte geluidsopname van een gesprek, die tijdens de rechtszaak op tafel kwam. Daarin intimideerde Roelofs de personeelsdirecteur keihard om haar te bewegen tot een snel vertrek.

Zo dreigde hij onder meer: "Ik vecht wel zonder dossier. Maakt niks uit. Ik ga vanaf nu niet meer respectvol met je om. Dat heeft geen zin. Echt geen zin. Je bent kansloos. We gaan het zien, dat ik alles uit de kast wil halen om je nu echt onderuit te halen, alles, dat gaat gebeuren."

De Refresco-topman dreigde de vrouw te isoleren, zolang zij niet zou vertrekken. Zo zou zij naar een kamer op de tiende verdieping worden verbannen.

"Ik ga zorgen dat ik je overal van afsluit. Ik ga daar alles aan doen alles dat ik je nooit meer zie. (…) En ik wil echt dat je niets meer doet. (…) Vooral geen contact meer want deze organisatie ga ik leiden. Die ga jij niet kapot maken. Daar ga jij geen rare dingen meer doen, niet interfereren. Je gaat geïsoleerd doen wat ik je gevraagd heb te doen en that’s it."

Geen bedrijfsgeheimen

Refresco zei voor de rechter onder meer van de personeelsdirecteur af te willen, omdat zij bedrijfsgevoelige informatie over overnames en het functioneren van de top had besproken, en daarmee haar geheimhoudingsbeding had geschonden.

Zowel de voorzieningenrechter als het hof veegden dat argument van tafel. Volgens hen was de vrouw weliswaar loslippig geweest, maar had zij slechts algemene opmerkingen gemaakt.

Verstoorde arbeidsverhoudingen

Wel oordeelden de rechters dat de arbeidsverhoudingen ernstig waren verstoord. Daarom ontbonden zij het arbeidscontract per december 2016. Dat betekent dat de directeur nog ruim negen maanden na haar schorsing kreeg doorbetaald, ofwel 140.000 euro.

Omdat de verstoorde arbeidsverhouding grotendeels te wijten is aan de manier waarop Refresco de personeelsdirecteur bejegende, moet het bedrijf haar een 'billijke vergoeding' van 22.500 euro betalen.

'Indiscreet en ongepast'

De personeelsdirecteur had ruim een half miljoen euro aan ontslagvergoedingen geëist. De rechters vonden dat te veel, omdat zij door zich op 'indiscrete en ongepaste wijze' over Refresco uit te laten ook zelf had bijgedragen aan de verstoorde arbeidsverhouding. Ook hielden de rechters rekening met de loondoorbetaling tijdens haar schorsing.

Refresco zegt geen juridische vervolgstappen te nemen. "Wij respecteren de uitspraak van de rechter", aldus woordvoerster Minna Lyijynen. Refresco wil niet zeggen of Roelofs voor zijn intimiderende gedrag is berispt door de raad van commissarissen.

De personeelsdirecteur en haar advocaat waren onbereikbaar voor een toelichting.

Lees meer over
Hans RoelofsRefresco