Bedrijven

Directeur Tata Steel: 'Een CO2-taks is desastreus voor mijn bedrijf'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPDirecteur Tata Steel: 'Een CO2-taks is desastreus voor mijn bedrijf'
RTL

Als het kabinet belasting gaat heffen op CO2-uitstoot bij bedrijven, gaat Tata Steel failliet. En dat is een ramp voor het milieu, zegt ceo Theo Henrar van Tata tegen RTL Z.

Tata Steel stoot weliswaar veel koolstofdioxide uit, maar vergeleken met andere staalbedrijven is het een van de schoonste producenten ter wereld, zegt Henrar. "In 2050 kunnen wij CO2-neutraal zijn."

Hij is fel tegen het wetsvoorstel voor een CO2-taks van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Klaver pleit voor een nationale heffing op de uitstoot van CO2. "Als die er komt, moeten we 600 miljoen tot 2 miljard euro belasting betalen", berekent Henrar. "Dat betekent dat wij failliet gaan. Dat is desastreus voor het klimaat."

Viezer staal uit het buitenland

Nederland verliest dan één van de schoonste staalproducenten en moet staal importeren uit het buitenland, zegt Henrar. "Dan is Nederland afhankelijk van viezer staal uit landen uit China."

Een belasting op koolstofdioxide is volgens hem dus een slecht plan. "Wij investeren om CO2-uitstoot te verminderen, want wij vinden dat we iets moeten doen voor het klimaat", zegt hij. "We hebben concrete plannen om een circulair systeem te bouwen, waardoor we in 2050 CO2-neutraal kunnen produceren. Investeren levert winst op, belasting niet."

Een boete voor bedrijven die in 2050 niet aan de richtlijnen voldoen, vindt hij een veel beter plan.

CO2-plan GroenLinks: wat is er goed EN slecht aan?

Plannen van GroenLinks

Vorige maand kwam Klaver met zijn plan voor de CO2-taks. Hij vindt dat bedrijven vanaf volgend jaar 25 euro per ton CO2 moeten gaan betalen. Dat bedrag stijgt ieder jaar en komt in 2050 uit op 200 euro per ton CO2. 70 economen zijn dat met hem eens.

In 2030 moet de CO2-uitstoot van de Nederlandse economie met 49 procent worden teruggedrongen, staat in het klimaatakkoord. Het pleidooi van Klaver en de economen is een reactie op de onrust die afgelopen zomer ontstond. Toen werden maatregelen voorgesteld waarbij vooral burgers fors meer gaan betalen voor energie, terwijl grote bedrijven nauwelijks worden belast.

Waarom je energierekening hoog is en die van de industrie laag, zie je in deze aflevering van Z zoomt uit.
Economen: voer CO2-belasting van 50 euro in voor de industrie
Lees ook

Economen: voer CO2-belasting van 50 euro in voor de industrie

Lees meer over
Jesse KlaverTata SteelGroenLinks