Bedrijven

Chemie- en staalbedrijven tegen CO2-taks: 'Wij zijn niet de grote vervuilers'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPChemie- en staalbedrijven tegen CO2-taks: 'Wij zijn niet de grote vervuilers'
RTL

Zeventien grote bedrijven in Nederland willen dat de politiek meer aandacht heeft voor wat ze nu al doen om CO2-uitstoot tegen te gaan. Dat schrijven de ondernemingsraden van die bedrijven in een open brief aan politiek leiders in de Volkskrant.

De brief is onder meer ondertekend door Sabic, Tata Steel, Esso/ExxonMobil, Dow en Shell. De bedrijven vinden het onterecht dat ze worden weggezet als 'de grote vervuilers'. Ze maken namelijk producten die de nodig zijn, maar lopen naar eigen zeggen ook voorop als het gaat om verduurzaming.

Volgens de ondertekenaars wordt er in Den Haag vooral gepraat over klimaat, terwijl zij hard werken aan nieuwe oplossingen. De bedrijven stellen dat in de afgelopen 30 jaar de Nederlandse industrie de uitstoot van broeikasgassen met 32 procent heeft verminderd, terwijl de uitstoot in andere sectoren stijgt.

Directeur Tata Steel: 'Een CO2-taks is desastreus voor mijn bedrijf'
Lees ook

Directeur Tata Steel: 'Een CO2-taks is desastreus voor mijn bedrijf'

'Tata Staal failliet bij CO2-taks' 

De industriesector roept politici op om geen politiek te bedrijven met hun banen. Eerder al zei de ceo van Tata Steel, Theo Henrar, tegen RTL Z dat het heffen van belasting op CO2-uitstoot desastreus zou zijn voor zijn bedrijf.

Er wordt weliswaar veel uitgestoten, geeft Henrar toe, maar Tata Steel doet dat volgens hem zo schoon als mogelijk en wil over 30 jaar CO2-neutraal zijn. Henrar stelt dat Tata Steel failliet gaat als de CO2-taks, een plan van GroenLinks en verschillende economen, er komt.

Volgens Henrar zou dat juist een ramp betekenen voor het milieu, omdat staal dan uit omringende landen of verder gehaald moet worden, waar volgens hem juist minder aandacht is voor maatregelen om schoon te produceren.

In de brief schrijven de ondernemingsraden dat ze de gedachte van het klimaatakkoord ondersteunen en koploper willen worden dan wel blijven als het gaat om duurzame maatregelen.

"Onze bedrijven investeren voortdurend, maar u moet begrijpen dat ambitieuze CO2-reducerende investeringen in de honderden miljoenen of zelfs miljarden lopen. Dat zijn bedrijven die zich niet in vijf jaar laten terugverdienen", schrijven de bedrijven. 

CO2-uitstootverlaging voor 2030

Het kabinet-Rutte III wil de uitstoot van CO2 in 2030 met 49 procent verlagen ten opzichte van 1990. Om dat te bereiken moeten alle kolencentrales in 2023 dicht, terwijl de industrie de CO2 moet afvangen.

De energiebedrijven zijn goed voor bijna een derde van de totale uitstoot van CO2. De grote industrieën chemie, aardolie en metaal voerden een kwart eeuw geleden nog de lijst aan, maar zagen hun aandeel met 14 procent dalen tot 35 miljard kilogram. Ook hier is sprake van een flinke efficiencyslag, want ook hier was de productie grofweg de helft hoger dan in 1990.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Bedrijven: importeren nog slechter

Verder waarschuwen de bedrijven voor het invoeren van een CO2-taks als omringende landen dat niet of minder streng hebben. "In het slechtste geval storten dat soort belastingen onze fabrieken direct in de rode cijfers, verdwijnen onze banen en importeren we straks staal, benzine en chemie uit landen die minder ambitieus zijn met maatregelen." 

Er wordt afgesloten met een uitnodiging aan landelijke en provinciale politici om vooral langs te komen bij de fabrieken.

Lees meer over
Jesse KlaverTata SteelShellExxon MobilDow ChemicalGroenLinksKlimaatKlimaatakkoord