Shell wil Kamer onder voorwaarden uitleg geven over belastingaangifte
Olie- en gasmaatschappij Shell zwicht iets voor druk van de Tweede Kamer. Het bedrijf wil toch uitleg komen geven over hun belastingaangifte, maar alleen achter gesloten deuren.
Die hoorzitting is volgende week donderdag, op 18 april. Shell wilde in eerste instantie niet komen. Het bedrijf vond dat niet nodig omdat werkgeversorganisatie VNO-NCW daar beter geschikt voor zou zijn. Tweede Kamerleden reageerden vol onbegrip, en eisten unaniem dat Shell toch zou komen.
Shell komt nu aan die eis tegemoet, blijkt uit een brief van Marjan van Loon, de directeur Nederland van het bedrijf, aan Anne Mulder (VVD). Hij is voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Financiën.
Vertrouwelijk
Van Loon is 'bereid om twee keer' naar de Kamer te komen, meldt zij in een persbericht. Maar, in het openbaar spreken over Shells eigen belastingaangifte weigert het bedrijf.
Het bedrijf wil weliswaar meedoen aan de hoorzitting van volgende week, maar stelt eisen aan de komst. Allereerst wil Shell dat er ook andere bedrijven komen praten. En ten tweede meldt het bedrijf al dat 'wij daar niet zullen ingaan op de belastingaangifte van Royal Dutch Shell plc'.
Het bedrijf wil best ingaan op specifieke vragen over de belastingaangifte, maar alleen in een besloten en vertrouwelijke briefing. Dat betekent dat Kamerleden er niets over mogen zeggen in het openbaar. De Belastingdienst mag er van Shell wel bij zijn.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
'Niet achter gesloten deuren'
De Kamercommissie vergadert vanmiddag of het aanbod van Shell voldoende is. Kamerlid Henk Nijboer gaat in ieder geval niet akkoord met de eis van Shell dat het alleen in een vertrouwelijk gesprek over de eigen belastingaangifte wil praten.
"Wij doen ons werk in het parlement in openbaarheid, niet achter gesloten deuren", laat hij weten. "Dat is ook nog nooit vertoond en weet Shell zelf ook best."
'Kamer bepaalt'
Nijboer wil best andere bedrijven uitnodigen, laat hij alvast weten. "Maar Shell moet niet doen alsof de neus bloedt. Uit onderzoek van dagblad Trouw blijkt dat Shell geen enkele euro winstbelasting afdraagt in Nederland", voegt hij toe. "Dat is de reden dat juist Shell is uitgenodigd. Bovendien bepaalt de Tweede Kamer haar eigen agenda, niet Shell."
Zijn collega van de SP, Renske Leijten, zegt dat zij Shell in ieder geval wel gaat vragen naar 'hun belastingen'.