ING opnieuw beboet wegens falende fraudebestrijding
ING moet Foot Locker ruim vijf ton schadevergoeding betalen omdat de bank niet snel genoeg in actie kwam toen er een miljoenenfraude bij de schoenenketen aan het licht kwam. Daarmee heeft de bank zijn zorgplicht geschonden, oordeelt het gerechtshof in Amsterdam.
De zaak draait om een destijds 25-jarige man die eind 2014 een zakelijke rekening bij ING opende, onder de naam Ups Consultancy. Hij wist Foot Locker ervan te overtuigen dat koeriersdienst UPS diens rekeningnummer had gewijzigd in dat van zijn nieuwe ING-rekening.
1,8 miljoen euro
Op die manier kreeg de oplichter tussen 15 januari en 26 februari 2015 totaal 1,8 miljoen euro gestort. Zo ontving de fraudeur op 22 januari maar liefst 673.150 euro van Foot Locker Europe voor de bezorgdiensten van UPS. Ruim anderhalf miljoen werd doorgesluisd naar een Belgische ING-rekening en een rekening in Duitsland.
Al bij de eerste storting van ruim 150.000 euro werd er melding gedaan van een 'ongebruikelijke transactie', blijkt uit het arrest. Totaal worden er drie 'alerts' gegeven. "Witwassers willen in een korte periode zo snel mogelijk hun gelden versluieren", merkt een ING-medewerker op in de eerste alert. "Nieuwe bedrijven hebben over het algemeen niet een dergelijke omzet in de beginperiode."
'Kan wijzen op fraude'
Drie dagen later al volgt een tweede waarschuwing. "Girale bedragen welke in kleinere bedragen binnenkomen en dan in één bedrag weer worden doorgeboekt kan wijzen op versluieren. Andersom ook groot bedrag dat binnenkomt doorboeken in kleinere bedragen kan wijzen op fraude."
Nieuwe bedrijven hebben over het algemeen niet een dergelijke omzet in de begin periode.
Weer een week later – de fraudeur heeft inmiddels al bijna een miljoen overgemaakt naar andere rekeningen en bijna 70.000 euro gepind – valt een 'hoog cash bedrag in een maand' op. "Contante handel in en uitgaand is voornamelijk nog bij bijvoorbeeld marktkooplieden, horeca etc. Bij andere bedrijfstakken kan dit op witwassen duiden."
Melding bij FIU
Pas op 5 februari maakt ING melding van verdachte transacties bij de Financial Intelligence Unit (FIU), de politiedienst waar meldingen over (mogelijk) witwassen worden gedaan. Daarnaast ontvangt de verdachte een brief van de bank waarin ING om opheldering vraagt. Daarop antwoordt hij dat hij agent is voor Foot Locker en daarom zulke hoge bedragen ontvangt.
Pas wanneer de schoenenketen op 2 maart aangifte doet van fraude blokkeert ING de rekening. Maar het hof vindt dat Foot Locker zelf ook schuld heeft. ING is daarom veroordeeld om een deel van de schade voor zijn rekening te nemen, wat neerkomt op ruim 502.000 euro. Daar komen nog wettelijke rente en proceskosten bij.
Megaschikking
De veroordeling van vandaag is de zoveelste tegenvaller voor ING. De grootste bank van Nederland schikte vorig jaar in vier witwaszaken voor een totaalbedrag van 775 miljoen euro. Ook beloofde ING toen om extra maatregelen te nemen om de compliance op orde te krijgen.
Sindsdien ligt de huisbankier van de overheid onder een vergrootglas. Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil de bestaande overeenkomst tot mei 2020 met ING daarom niet verlengen. In plaats daarvan wordt het contract opnieuw aanbesteed.
Een woordvoerder van ING wilde geen inhoudelijk commentaar geven. Alles wat hij wilde zeggen is dat de bank het arrest bestudeert. De inmiddels 30-jarige oplichter zelf werd in april 2016 veroordeeld wegens witwassen. Hij moest Foot Locker onder meer ruim 1,8 miljoen euro terugbetalen.