Bedrijven

Deliveroo moet 640.000 euro aan achterstallig pensioen betalen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPDeliveroo moet 640.000 euro aan achterstallig pensioen betalen
RTL

'Wij zijn geen bezorgbedrijf, maar een techbedrijf en dus hoeven wij geen pensioenpremies af te dragen aan het pensioenfonds voor beroepsvervoer.' Met dit verweer betaalde Deliveroo jarenlang geen pensioenpremie voor haar bezorgers, terwijl die wel in dienst waren. Onterecht, aldus de rechter. En dus hangt Deliveroo een rekening van 638.972,98 euro aan achterstallige premies boven het hoofd.

De rechter laat geen spaan heel van het verweer van Deliveroo. Alles in het bedrijf, van reclames tot website, is volgens het vonnis namelijk gericht op één doel: maaltijden bezorgen. En het verdienmodel is daar weer op gebaseerd. 

Deliveroo blijft bij het standpunt dat het een techbedrijf is, dat zich richt op reclame maken voor maaltijden. De bezorging ervan is alleen maar een manier van reclame maken, vindt het bedrijf. En dus hoeft Deliveroo zich naar eigen zeggen niet aan te sluiten bij het Pensioenfonds Vervoer, zoals de cao voor vervoerders voorschrijft.

Geen pensioenfonds

Sterker nog, Deliveroo wil zich überhaupt niet bij een pensioenfonds aansluiten. Niet alle beroepen in Nederland hebben een cao met een verplichte pensioenregeling eraan gekoppeld. 

Deliveroo gaat in beroep tegen die uitspraak en hoeft pas te betalen als ook een hogere rechter oordeelt dat de maaltijdbezorger de pensioenpremies moet afdragen. De rechter heeft een verzoek daartoe gehonoreerd.

Uitrekenen is veel werk

Het uitrekenen en verwerken van de niet betaalde premies is veel werk, en als Deliveroo in het hoger beroep alsnog zou winnen, zou dat allemaal weer teruggedraaid moeten worden. 

Als de rechter in het hoger beroep hetzelfde oordeelt als die in deze zaak, dan maakt Deliveroo geen schijn van kans.

Nulurencontracten

In afwachting van de zaak hoeft Deliveroo dus niet de portemonnee te trekken. Maar het moet wel gegevens over de werknemers uit de bewuste periode, van juni 2015 tot juli 2018 aanleveren aan het Pensioenfonds Vervoer.

Het gaat om de gegevens van duizenden bezorgers, schat de woordvoerder. Het zijn er zo veel, legt ze uit, omdat het werk vooral populair was als bijbaantje onder studenten die vaak een nulurencontract hadden. 

Andere rechtszaak

Er speelt overigens nog een andere rechtszaak, waarvan het vonnis de uitkomst van deze zaak kan beïnvloeden. Sinds november 2017 werkt Deliveroo namelijk niet meer met bezorgers met een contract, maar alleen nog maar met zzp'ers. Begin dit jaar zei de rechter dat dit niet mag, na een zaak die was aangespannen door de FNV.

Een van de consequenties van het vonnis was dat bezorgers die als zzp'er voor Deliveroo werkten en in vaste dienst willen komen, met terugwerkende kracht onder de cao vallen. En dat betekent volgens FNV dat ze ook pensioen kunnen claimen. Om hoeveel zzp'ers het gaat, kon de woordvoerder van Deliveroo niet direct zeggen. Tot nu toe heeft zich geen enkele zzp'er gemeld bij het bedrijf met het verzoek om in vaste dienst te komen, voegt zij toe.

Rechter: Deliveroo-bezorgers zijn toch geen zzp'ers
Lees ook

Rechter: Deliveroo-bezorgers zijn toch geen zzp'ers

Lees meer over
DeliverooFNVPensioenenMaaltijdZZP'ers