Bedrijven

Aannemers willen kabinetsactie stikstofproblematiek: 'Bouw komt stil te liggen'

·Aangepast:
© Archiefbeeld ANPAannemers willen kabinetsactie stikstofproblematiek: 'Bouw komt stil te liggen'
RTL

Het kabinet moet snel met oplossingen komen voor de stikstofproblematiek, stelt Bouw & Infra Nederland. Door de problemen rondom stikstof liggen'‘vele duizenden grote en kleine' bouwprojecten stil, of komen de projecten stil te liggen.

Dat schrijft aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland (AFNL) in een open brandbrief aan het kabinet. De aannemersfederatie is blij dat er - met het oog op Prinsjesdag - gewerkt wordt aan stimulerende maatregelen voor de woningbouw, maar spreekt ook haar zorg uit. 

Die zorg is voornamelijk te vinden rondom het stikstofdossier. Onlangs vernietigde de Raad van State het Stikstofbesluit. Door de uitspraak mag er niet zomaar meer gebouwd worden in de buurt van een van de 118 Natura 2000-gebieden. 

1500 bouwprojecten op losse schroeven door stikstofuitspraak
Lees ook

1500 bouwprojecten op losse schroeven door stikstofuitspraak

Talloze projecten onzeker

Natura 2000-gebieden zijn beschermde natuurgebieden waar een overschot of overbelasting van stikstof is waargenomen. Bij de bouw van wegen, huizen en andere zaken komt er stikstof vrij. Dat kan schadelijk zijn voor die natuurgebieden. Voorheen mocht er gebouwd worden, als dan achteraf maar voldoende gecompenseerd werd. 

Nu kunnen vergunningen niet zomaar worden afgegeven, en zijn vergunningen ook ingetrokken. Daardoor komen talloze projecten op losse schroeven te staan. RTL Z concludeerde dat het op het gebied van de provincies alleen al om 1571 projecten gaat die onzeker zijn geworden.

Dat aantal is nog veel hoger, bleek later. Een nog ongepubliceerde rondgang van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wijst uit dat er 18.000 projecten op losse schroeven staan

'Bouw dreigt stil te komen te liggen' 

Er is bijvoorbeeld een streep gezet door de bouw van een nieuwbouwwijk in Roermond, maar ook projecten aan het spoor, wegen of luchthavens liggen stil. De aannemersfederatie merkt op dat ‘steeds meer’ mkb-aannemers te horen krijgen dat vergunningen niet worden verleend of worden ingetrokken omdat er geen stikstofberekeningen zijn gemaakt. 

De woningmarktmaatregelen zijn volgens de aannemersfederatie een steun in de rug, maar de bouw dreigt stil te komen te liggen. De federatie roept op tot een kabinetsbeleid waar die twee zaken beter op elkaar worden afgestemd. Nu valt de ene regel van het ene ministerie namelijk over de andere regel van een ander departement, schrijft de federatie.

Lees meer over
Bouwend NederlandMinisterie van Landbouw, Natuur en VoedselkwaliteitRaad van StateStikstofvervuilingBouwWegenbouw