Kabinet keurt fusie PostNL en Sandd goed, ondanks veto ACM
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, CDA) keurt de fusie tussen PostNL en Sandd goed. De twee bedrijven kondigden in februari aan dat ze samen verder willen, maar kregen geen vergunning van toezichthouder ACM.
Keijzer legt dit besluit naast zich neer, maakte zij zojuist bekend. En dus kan de fusie, die in februari werd aangekondigd, doorgaan. Aan de toestemming zijn wel voorwaarden verbonden.
Winst begrensd
De prijs van een postzegel mag niet harder stijgen dan de kosten die het bedrijf heeft. Er komt een zogenaamd rendementsplafond, wat inhoudt dat PostNL niet meer dan 9 procent winst mag maken met het bezorgen van post. Dat was 10 procent.
Het plafond zal ook voor zakelijke brieven gelden, tot nu toe gold de eis alleen voor de verdiensten van het bedrijf met de bezorging van consumentenpost.
Andere bedrijven niet hinderen
Ook moet PostNL andere bedrijven, die nog 7 procent van de markt in handen hebben, toegang blijven geven tot hun bezorgnetwerk.
Als laatste mag PostNL de kosten die het moet maken om Sandd te integreren niet op de begroting van de posttak schrijven. Keijzer wil daarmee voorkomen dat het bedrijf dit als excuus gebruikt om de postzegels duurder te maken.
Algemeen belang
Om het besluit van de ACM te overrulen, doet Keijzer een beroep op artikel 47 van de Mededingingswet. Daarin staat dat het ministerie kan ingrijpen als het algemeen belang (de bezorging van post) zwaarder weegt dan een markt met een gelijk speelveld voor alle partijen.
En dat is het geval, schrijft Keijzer aan de Tweede Kamer. Het is voor het eerst dat deze mogelijkheid in de wet gebruikt wordt.
Doordat de bedrijven samengaan, zal ook op de lange termijn post bezorgd kunnen blijven worden, motiveert zij het paardenmiddel. De fusie leidt bovendien tot lagere kosten, is beter voor de werknemers van postbedrijven en de financiële belangen van de staat.
Verbod fusie ACM
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verbood de fusie omdat het nieuwe bedrijf te machtig zou worden op de postmarkt, maakte de toezichthouder begin september bekend. Volgens de ACM wordt PostNL monopolist, omdat door de fusie de enige nog overgebleven concurrent, Sandd, verdwijnt.
En dat zal tot hogere prijzen voor het versturen van post leiden, vooral voor bedrijven. Sandd is namelijk vooral actief op de zakelijke markt. De ACM vreest prijsstijgingen van wel 30 tot 40 procent voor bedrijven.
Krimpende postmarkt
Sandd en PostNL vroegen het ministerie van Economische Zaken na dit besluit alsnog om toestemming. Volgens de twee bedrijven is het steeds moeilijker om geld te verdienen met het bezorgen van post, omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd. Keijzer kiest dus de kant van de bedrijven.