PostNL schrapt dividend vanwege overname Sandd
Nu de overname van Sandd definitief door kan gaan dankzij het overrulen van het ACM-verbod door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken, wil PostNL er vaart achter zetten. Het integreren van Sandd gaat wel ten koste van het dividend voor beleggers.
PostNL steekt zich namelijk flink in de schulden, het is 130 miljoen euro kwijt voor de overname. 105 miljoen daarvan is cash voor de aandeelhouders van Sandd, 25 miljoen is voor schulden die het bedrijf nog had.
Dat heeft gevolgen voor financiële positie van PostNL zelf, en daarmee voor het uitkeren van dividend.
Dividendbeleid
Het bedrijf heeft als beleid dat als bepaalde doelen niet gehaald worden er ook geen dividend wordt uitgekeerd. PostNL wil op die manier voorkomen dat het financieel in de problemen komt door het uitkeren van dividend.
Het bedrijf hanteert als vuistregel dat als de schulden meer dan twee keer zo hoog zijn als het onderliggend bedrijfsresultaat, er geen dividend wordt uitgekeerd.
Minimaal een jaar geen dividend
Door het opnemen van Sandd, verwacht PostNL deze ondergrens niet te halen en daardoor minimaal een jaar geen dividend uit te kunnen keren.
Dat komt ook doordat bezuinigingen die PostNL uitvoert trager zullen gaan dan gepland. En dat scheelt het bedrijf in de periode 2019 tot en met 2021 tussen de 30 miljoen en 50 miljoen euro aan besparingen. Ter vergelijking: in het tweede kwartaal van dit jaar was de nettowinst van PostNL 37 miljoen.
Dat slechte nieuws voor beleggers wordt als het goed is in 2022 goedgemaakt. Dan verwacht het bedrijf Sandd helemaal geïntegreerd te hebben en dat levert een besparingen op van tussen de 50 miljoen en 60 miljoen euro.