Bedrijven

Amsterdam Dance Event is goudmijn voor Ticketswap

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPAmsterdam Dance Event is goudmijn voor Ticketswap
RTL

In de hoofdstad is het jaarlijkse Amsterdam Dance Event weer losgebarsten. Vijf dagen lang gaan honderdduizenden liefhebbers van dansmuziek los op talloze feesten. Dat betekent ook dat er veel mensen kaartjes hebben die bij nader inzien toch geen tijd of geen zin hebben. En dat is goed nieuws voor ticketdoorverkoopsite Ticketswap.

Bij Ticketswap kunnen mensen hun tickets voor evenementen doorverkopen. Het bedrijf accepteert alleen aangeboden tickets die maximaal 20 procent duurder worden doorverkocht, waardoor er geen woekerprijzen worden gerekend en kopers hebben de garantie dat ze niet genept worden.

En dus is de site populair. Naar eigen zeggen heeft Ticketswap 4 miljoen gebruikers in 22 landen. Maar de thuisbasis is Nederland.

Als kerst

Vorig jaar kwamen er maar liefst 400.000 bezoekers af op ADE en dus is het een goudmijn voor de tweedehands ticketsite. "Voor ons is ADE het drukste evenement van het jaar", vertelt ceo Hans Ober. Er zijn wel eendaagse evenementen die per dag drukker zijn, vertelt Ober, maar het hele festival bij elkaar is goed voor de drukste week van het jaar.

Hoeveel kaartjes er precies geswapt worden dit jaar weet Ober nog niet. "Maar ik verwacht wel 80.000 kaartjes." Volgens de topman en oprichter is ADE voor Ticketswap vergelijkbaar met wat kerst voor de supermarkten is.

Concert, wedstrijd of festival? Let hierop, als je een kaartje koopt
Lees ook

Concert, wedstrijd of festival? Let hierop, als je een kaartje koopt

Rinkelende kassa

En dat betekent dat de kassa flink rinkelt. Maar wat zo'n week precies oplevert en hoeveel omzet Ticketswap überhaupt draait, wil Ober niet zeggen. "Ik vind het niet per se nodig om iedereen wijzer te maken dan nodig is."

Zeker is dat het evenement Ticketswap meerdere tonnen oplevert. Het bedrijf verdient namelijk geld door zowel aan de aanbieder van een ticket als aan de koper een fee 5 procent in rekening te brengen.

Stel iemand biedt een ticket aan voor 20 euro, dan betaalt Ticketswap 19 euro aan de verkoper en de koper betaalt 21 euro. Dat betekent dus 2 euro omzet inkomsten voor het bedrijf, of 10 procent van de verkoopprijs. Daarnaast worden er ook nog transactiekosten in rekening voor sommige betaalmethoden.

Een hoop geld

De prijzen voor ADE-kaartjes die worden aangeboden via Ticketswap lopen uiteen van een paar tientjes tot ruim boven de 100 euro, afhankelijk van het dansfeest waar ze toegang toe geven.

Dat betekent in ieder geval dat, als we aan de veilige kant gaan zitten en schatten dat de gemiddelde verkoopprijs per kaartje 30 euro bedraagt, Ticketswap in een paar dagen toch zeker 240.000 euro omzet draait. Dat bedrag zou ook aanzienlijk hoger kunnen zijn.

Ober houdt het erop dat het om ‘een hoop geld’ gaat. Maar, zo zegt hij erbij, er moeten ook een hoop kosten worden gemaakt.

30 mensen op support

Tijdens de drukke ADE-week werken er namelijk 30 mensen alleen al op de supportafdeling om alles in goede banen te leiden. Die club bestaat uit drie teams. Een team zorgt ervoor dat alle evenementen goed op de website komen, met de juiste maximumprijzen en dat er niks mis gaat met de kaartjes.

Dan is er nog het 'live support'-team. "Die nemen de telefoon op, de chats de emails." Als laatste is er nog het team dat de aftersales doet. Zij helpen mensen als een kaartje onverhoopt toch niet werkte.

Hard gegroeid

Het Nederlandse Ticketswap heeft in een paar jaar tijd een forse groei doorgemaakt. In 2012 richtte Ober zijn bedrijf op met twee vrienden, nadat er achter kwam wat een ‘puinhoop’ het toen was om via Marktplaats je kaartjes door te verkopen.

Vooral de laatste jaren gaat het hard met het bedrijf. Waar er in 2016 nog slechts 17 mensen werkten voor 600.000 klanten, werken er inmiddels 90 mannen en vrouwen bij Ticketswap, en wordt er geswapt in maar liefst 22 landen.

Lees meer over
TicketswapAmsterdam Dance EventDansFestivals en evenementenAmsterdam