Ahold en Delhaize verkopen winkels VS, fusie 'binnen maand' rond

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP (Archieffoto)Ahold en Delhaize verkopen winkels VS, fusie 'binnen maand' rond
Ahold koopt Delhaize

Het is waarschijnlijk de laatste horde in aanloop naar de fusie tussen supermarktconcerns Ahold en Delhaize: toestemming van de Amerikaanse toezichthouder FTC. En met de verkoop van 86 winkels in de Verenigde Staten is die goedkeuring binnen handbereik, denkt Ahold.

De twee fusiepartners verkopen beide filialen van hun supermarktketens in gebieden waar ze allebei actief zijn om de Federal Trade Commission gunstig te stemmen. Die onderzoekt nu de gevolgen van de fusie voor de Amerikaanse markt. Ahold verwacht dat de fusie nog deze maand afgerond zal worden. Dat is belangrijk omdat aandeelhouders anders opnieuw toestemming moeten geven voor de fusie, licht een woordvoerder toe. 

De twee supermarkten halen meer dan de helft van hun omzet uit de Verenigde Staten. Met de verkoop van de supermarkten verkopen de concerns 4 procent van al hun winkels in de VS. Samen zijn ze goed voor 3,2 procent van de gecombineerde omzet van beide bedrijven in Amerika. 

Goedkeuring mededingingsautoriteiten

De FTC moet goedkeuring geven voor de verkoop van de winkels en daarmee indirect voor de hele fusie. Ahold-bestuursvoorzitter Dick Boer hoopt dat de verkoop genoeg is voor een fiat van de FTC: "Samen hebben Ahold en Delhaize hard gewerkt om de zorgen van de FTC over concurrentie op te lossen."

De toezichthouder maakte zich zorgen dat het nieuwe bedrijf in sommige buitenwijken en landelijk gebied van de staten Maryland, Massachusetts, Virginia, Pennsylvania, West Virginia en New York te machtig zou worden. 

"Het is heel zwart-wit: in sommige gebieden zijn we te sterk", vertelt de woordvoerder Ahold. Het sluiten van die winkels is geen optie, want daarmee blijft de machtspositie te sterk. "We zijn blij dat we kopers hebben gevonden voor de winkels die een probleem zijn."

'Grote klus'

Of de prijs die Ahold en Delhaize krijgen gedrukt is omdat de kopers konden weten dat de concerns ervan af moesten, wil hij niet zeggen.

"Aan de ene kant weten kopers dat je moet verkopen", geeft hij toe. "Maar in een volwassen markt als in VS komt het niet vaak voor dat er zo veel winkels te koop komen en dat maakt het weer interessant."

Ahold is vooral tevreden dat het verkoopproces is afgerond: "Hele was een grote klus en we zijn tevreden met het pakket dat we de FTC aanbieden."

26 miljard euro

De fusie tussen beide supermarktreuzen werd ruim een jaar geleden aangekondigd. Inmiddels hebben alle toezichthouders behalve de Amerikaanse hun toestemming gegeven, net als de aandeelhouders. Met de fusie ontstaat een bedrijf met een beurswaarde van ruim 26 miljard euro, ruim 6500 winkels en 375.000 werknemers. 

Behalve in de Verenigde Staten moesten alleen in België winkels verkocht worden. Om goedkeuring van de Belgische toezichthouder te krijgen worden daarom 8 Albert Heijns en 5 Delhaizes verkocht. In tegenstelling tot in de VS hoeft dat niet meteen te gebeuren om goedkeuring te krijgen, maar moeten ze binnen een bepaalde periode na het rondkomen van de fusie van eigenaar wisselen. In de VS mag de fusie pas doorgaan als de winkels daadwerkelijk zijn verkocht. 

Meer op rtlz.nl:

Lees meer over
AholdDelhaizeAlbert HeijnFederal Trade CommissionFusies