Schiphol-baas Benschop: verplicht bijmengen biobrandstof

Schiphol wil een voortrekkersrol spelen in de luchtvaart als het gaat om klimaatneutraal vliegen. Als het aan directeur Dick Benschop ligt wordt er vanaf 2050 klimaatneutraal gevlogen. Ook wil hij bijmengen met biokerosine verplicht maken.
Dat zegt hij in een interview met het Noordhollands Dagblad. Maandag zullen Schiphol en Londen Heathrow bij de Europese Commissie gaan pleiten voor het verplicht bijmengen van biokerosine in Europa.
"Alleen op die manier kan je de productie van biokerosine aanjagen en ontstaat er geen concurrentieverschil tussen luchtvaartmaatschappijen", zegt hij tegen de krant. Meer dan een pleidooi en lobbyen kan Schiphol ook niet doen, want het heeft geen eigen vliegtuigen en verkoopt ook geen brandstof.
Verplichten, opschalen en dan de prijs omlaag
Er zijn al luchtvaartmaatschappijen die bijmengen, waaronder KLM, maar dat is volgens hem nog heel gering. Een verplichting dwingt tot opschalen, zegt Benschop, en dan kan ook de prijs omlaag.
De Schiphol-baas heeft zijn hoop gevestigd op de Green Deal van de Europese Commissie, die woensdag wordt gepresenteerd, waarin ook plannen voor de luchtvaart worden meegenomen. Daarin moeten afspraken komen over minder omvliegen en, zo hoopt Benschop, een verplichting voor het bijmengen van biobrandstof.
Heffing op kerosine
Luchtvaartmaatschappijen zijn grote vervuilers. Al langer ligt de sector onder een vergrootglas. Vooral omdat er nog altijd geen heffing op kerosine zit. Het is de enige fossiele brandstof die hier van uitgesloten is.
Nederland zoekt hiervoor wel steun in Europa, zo liet staatssecretaris Menno Snel dit voorjaar weten in een interview met NRC. Maar voordat een idee een wet is in Europa, kunnen er jaren overheen gaan.
Taxibot voor vliegtuigen
Ook op eigen terrein wil Benschop klimaatneutraal zijn. Dat moet in 2030 een feit zijn, zegt hij tegen het Noordhollands Dagblad. Schiphol, KLM, Easyjet en de luchtverkeersleiding gaan volgend jaar testen doen met een zogeheten taxibot voor grote vliegtuigen.
Deze elektrische wagentjes kunnen een toestal dan naar de startbaan duwen en pas daar worden dan de motoren gestart. Dat bespaart kerosine, maar zal wel iets meer tijd kosten.